Ο Ν. Αναστασιάδης υποσχόταν στους κατοίκους της περιοχής Τροόδους πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης, που θα ολοκληρώνετο έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης!

Ο υπογράφων είχε την προνοητικότητα να αρχειοθετεί τις πλείστες προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη, επειδή πίστευε ότι αποτελούσαν κενές διακηρύξεις, τις οποίες δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει. Και θα έπρεπε, όταν εκλεγόταν Πρόεδρος, να του υπενθυμίζετο τι είχε υποσχεθεί στο εκλογικό σώμα, το οποίο όφειλε να εκπληρώσει.

Τελικά, αποδείχθηκε πως όσα δεσμευόταν, και όσα υποσχόταν, ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των αφελών Κυπρίων ψηφοφόρων. Αυτό άλλωστε έπρατταν οι πλείστοι των υποψηφίων Προέδρων, αλλά ο σημερινός υπερέβη κάθε όριο

Μεταξύ εκείνων των ψεύτικων υποσχέσεων τις οποίες αρχειοθέτησα, ήταν και η προεκλογική ομιλία του στις Πλάτρες, στις 20.1.2013, κατά την οποία εξήγγειλε το μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής Τροόδους, με το τελεφερίκ που θα πηγαινοερχόταν από τους πρόποδες του Τροόδους μέχρι τη Χιονίστρα, μεταφέροντας εκατοντάδες τουρίστες. Υποσχόταν, ο Νίκος Αναστασιάδης, να καταστήσει τους κατοίκους της ορεινής περιοχής Τροόδους, κατοίκους της Γης της Επαγγελίας.

Τι υποσχόταν ο κ. Αναστασιάδης, σε εκείνη την ομιλία του;
Θα παραθέσουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Έλεγε: «Είμαι πολιτικός που πιστεύει στον πραγματισμό και επιζητεί απτά αποτελέσματα. Και εμείς σκεφτόμαστε από τώρα την ανάπτυξη, αλλά να φέρουμε ανάπτυξη που θα έχει και διάρκεια. Εδώ ακριβώς αποσκοπεί και η δέσμευσή μου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, απελευθερωμένος από τις πολλαπλές αρμοδιότητες των υπουργών, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη του τομέα του. Θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες με μοναδικό γνώμονα τον προγραμματισμό, την προώθηση και την υλοποίηση των σοβαρών επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα...

Επιλέξαμε την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, για να εφαρμόσουμε ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης. Το οποίο θα καταστεί ο βασικός μοχλός ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής, και θα βοηθήσει τις ορεινές περιοχές να περάσουν στη νέα εποχή... Ο βασικός ιστός ανάπτυξης στο Τρόοδος είναι η δημιουργία ενός τελεφερίκ, που θα μεταφέρει τους επισκέπτες από τους πρόποδες του Τροόδους στην κορυφή του Ολύμπου. Το έργο θα ανατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή... Δεσμευόμαστε ότι όλα τα στάδια του έργου θα ολοκληρωθούν σε περίοδο έξι μηνών, από της αναλήψεως της νέας διακυβέρνησης, ή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διαδικασία θα είναι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δεσμευόταν στους ταλαιπωρημένους κατοίκους της ορεινής Τροόδους ο Νίκος Αναστασιάδης. Δεσμευόταν να διορίσει Υφυπουργό Ανάπτυξης. Τρία χρόνια μετά τη δέσμευσή του, τέτοιος Υφυπουργός δεν υπάρχει. Δεσμευόταν ότι όλα τα στάδια του έργου θα ολοκληρώνοντο σε περίοδο έξι μηνών από της αναλήψεως της διακυβέρνησης. Έχουν περάσει όχι έξι μήνες, αλλά τρία ολόκληρα χρόνια, και όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτε, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης υπόσχεται ακόμη πως το τελεφερίκ και η ανάπλαση του Τροόδους βρίσκονται «μέσα στα πλάνα»! Η ερειπωμένη πια ορεινή περιοχή Τροόδους, τα χωριά που έχουν ερημωθεί από κατοίκους, μπορεί να περιμένουν, άγνωστο ακόμη για πόσο χρόνο, να διορισθεί Υφυπουργός Ανάπτυξης και πότε θα δουν τελεφερίκ να ανεβαίνουν στον Όλυμπο!

Πάντως, όπως υποσχόταν ο Νίκος Αναστασιάδης τότε, υπήρχε... master plan και μάλιστα είχε ανατεθεί στο Τμήμα Δασών η ευθύνη της ανάπλασης του μεταλλείου Αμιάντου. Και αυτό πρέπει να περιμένει να αξιοποιηθεί. Μέσα στο master plan υπάρχει, όπως διαβεβαίωνε ο κ. Αναστασιάδης, και ενδεικτικό πλάνο στο οποίο σημειώνοντο: «Το σημείο εκκίνησης του τελεφερίκ, το οποίο θα περιβάλλεται από χώρους στάθμευσης, κέντρο πληροφόρησης για τις δραστηριότητες ολόκληρης της περιοχής, σημεία πώλησης τοπικών προϊόντων και χώρους αναψυχής».

Όλα τα προέβλεψε ο υποψήφιος τότε Πρόεδρος, το μόνο που δεν προέβλεψε είναι ο χρόνος της πραγματοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου. Έπεσε έξω κατά τρία χρόνια! Προς το παρόν. Διότι ακόμη και εάν το τελεφερίκ «είναι μέσα στα πλάνα», δεν είναι καθόλου βέβαιο αν τα πλάνα θα υλοποιηθούν. Μπορεί το... πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης του Τροόδους να αποτελέσει νέα δέσμευση του Προέδρου, στη νέα προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2018.

Το ίδιο και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης. Το μη βέβαιο, όμως, είναι κατά πόσο στη νέα εξόρμησή του στις Πλάτρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, όπως προανήγγειλε ο Ιωάννης Κασουλίδης, θα επιδιώξει επανεκλογή, θα βρει ακροατήριο. Διότι η ορεινή Τροόδους έχει ερημωθεί επί διακυβέρνήσεώς του.
Στο αυριανό άρθρο μας θα περιγράψουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή...