Η τεχνική του ψηφιδωτού που δημιούργησαν και χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως το 2ο αι. βρίσκεται στο επίκεντρο πρότασης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, για το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας 2016.

Όπως τόνισε στο «Πρακτορείο FM 104,9» και στην εκπομπή «Sputnik Express», η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Μαυρίδου, «η πρόταση αφορά την πραγματοποίηση έκθεσης ψηφιδωτού στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, με παραστάσεις από την αρχαία ελληνική ιστορία και με χριστιανικά θέματα, επίδειξη αλλά και σεμινάρια εκμάθησης της τέχνης του ψηφιδωτού σε φοιτητές αρχαιολογίας ή αντίστοιχα σε φοιτητές της σχολής καλών τεχνών του πανεπιστημίου με το οποίο ήδη συνεργάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Η κ. Μαυρίδου επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνική και από το εσωτερικό της χώρας αλλά και παγκοσμίως ενώ περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου Ψηφιδωτών Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος. «Υπάρχουν δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν τότε οι Μακεδόνες ψηφιδογράφοι. Στην πρώτη, χρησιμοποιούνταν κομμάτια μαρμάρου τα οποία οι τεχνίτες κολλούσαν απευθείας στην επιφάνεια όπου επρόκειτο να γίνει το ψηφιδωτό. Έτσι δημιουργούσαν παραστάσεις με διάφορα ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Στη δεύτερη μέθοδο χρησιμοποιούνταν μικρές ψηφίδες κυρίως κεραμικές, για τη δημιουργία μικρών έργων που τοποθετούνταν ως διακοσμητικά στους τοίχους. Στο πλαίσιο αυτής της τεχνοτροπίας, κατασκευαζόταν ένα σκεύος από πηλό και άμμο και εκεί γινόταν στη συνέχεια η κόλληση των ψηφίδων. Στο Δίον σήμερα σώζονται έργα που έχουν κατασκευαστεί και με τις δύο αυτές τεχνικές, τις οποίες έχουν αναλύσει οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές των μνημείων μας» τονίζει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεχνικής των αρχαίων Μακεδόνων αποτελεί η έπαυλη του Διονύσου στο αρχαίο Δίο, όπως υπογράμμισαν τόσο η κ. Μαυρίδου όσο και ο κ. Παπαχρήστος. Το εν λόγω ψηφιδωτό απεικονίζει τον Διόνυσο σε διάφορες παραστάσεις, πάνω σε μια άμαξα, εν ώρα οινοποσίας, ή μεγάλης διάθεσης μετά το ποτό, και καλύπτει όλο το δάπεδο του σαλονιού της έπαυλης μιας πλούσιας οικογένειας. «Το ψηφιδωτό αυτό μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη όπου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση θα παρουσιαστεί στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης από τις 23 Μαρτίου μέχρι τον Ιούνιο μαζί με άλλα ευρήματα» ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος και σχολίασε ότι στο ίδιο μήκος κύματος έργα και ψηφιδωτά μπορούν να μεταφερθούν στη Ρωσία, όπου οι έμπειροι ψηφιδογράφοι θα κάνουν μαθήματα επίδειξης της τεχνικής των αρχαίων Μακεδόνων.

Μιλώντας για το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επισήμανε ότι λειτουργεί στο Δίον από το 2003. «Εκεί κάθε χρόνο 50 μαθητές διδάσκονται από διάφορους ψηφιδογράφους την τέχνη του ψηφιδωτού» τόνισε και σχολίασε ότι η ρωσική πλευρά βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. «Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που συγκεντρώνονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει οριστεί και κάποια ελληνική επιτροπή στην οποία μετέχουν όλοι οι φορείς πέρα από την αυτοδιοίκηση για να δώσουν το καλύτερο πρόσωπο της χώρας και να χαρακτηρίσουν πραγματικά με γεγονότα και δράσεις αυτό το έτος» πρόσθεσε.

Επιπλέον είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια του τόπου για την ανάδειξη του πολιτισμικού στοιχείου της περιοχής, μέσω της ανάδειξης θεσμών όπως τα Φεστιβάλ Ολύμπου που λαμβάνουν χώρα στην Πιερία και τα Ολύμπια εν Δίω που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και τους μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ