Υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τάσσονται με άρθρα τους συνεργάτες των βρετανικών εφημερίδων Observer και Daily Express, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα.

Η επί χρόνια ανταποκρίτρια του Observer και της Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, σχολιάζει πως ο Παρθενώνας είναι η καλύτερη απάντηση σε οποιαδήποτε αμφιβολία για το κατά πόσο τα γλυπτά πρέπει να επανενωθούν με τον τόπο γέννησής τους.

Δηλώνει ενθουσιασμένη που το θέμα έχει ανακινηθεί με την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ, κάνοντας λόγο για μια αντιδικία που θα είχε λυθεί εδώ και καιρό «αν είχαν επικρατήσει η λογική και η ευπρέπεια».

Δηλώνει έκπληκτη από την αταραξία με την οποία προσεγγίζουν το ζήτημα οι Έλληνες, σχολιάζοντας ότι τρέμει στη σκέψη των αντιδράσεων που θα υπήρχαν αν ένα βρετανικό μνημείο είχε την ίδια μοίρα με τα Γλυπτά.

Η κα Σμιθ εκτιμά πως η πρόσληψη της νομικής ομάδας στην οποία συμμετέχει η 36χρονη Βρετανολιβανέζα δικηγόρος δείχνει πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει κάθε άλλο πολιτικό και διπλωματικό περιθώριο. Σημειώνει ότι τα ελληνικά επιχειρήματα από νομική άποψη ίσως είναι λίγο ασταθή, ωστόσο τονίζει πως το διεθνές δίκαιο μεταβάλλεται και ότι στην τρέχουσα μετα-αποικιακή εποχή αναγνωρίζεται η σημασία της θέασης ενός έργου τέχνης μέσα στο περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε.

Καταλήγει γράφοντας ότι ντρέπεται ως Βρετανίδα για τη στάση της χώρας της στο θέμα των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά δηλώνει εμπιστοσύνη σε αυτό που ο φίλος της Τίτος Πατρίκιος έχει χαρακτηρίσει «ανίκητο όπλο», δηλαδή την κοινή λογική του μέσου Βρετανού.

Σημειώνει δε ότι η επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής και ηθικής, αλλά και ζήτημα καλλιέργειας, καθώς το να υποστηρίζει κάποιος την παραμονή τους στο Λονδίνο είναι σαν να υποστηρίζει πως είναι καλύτερα ένα ενιαίο έργο τέχνης να παραμένει διαμελισμένο. «Είναι ευκαιρία να διορθωθεί ένα λάθος», καταλήγει η ανταποκρίτρια του Observer και του Guardian στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, το εδώ και δυόμισι δεκαετίες αγαπημένο ζευγάρι τηλεοπτικών παρουσιαστών των Βρετανών Ρίτσαρντ Μάντλεϊ και Τζούντι Φίνιγκαν αναφέρουν στη στήλη τους στη Daily Express πως «ήρθε η ώρα να χάσουμε τα Μάρμαρά μας».

Σχολιάζουν πως οι ενέργειες του Λόρδου Έλγιν συνιστούν «βανδαλισμό και λεηλασία» και καλούν τους Βρετανούς να αναλογιστούν πώς θα ήταν να βλέπουν το άγαλμα του Νέλσον  που κοσμεί την κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου να εκτίθεται στην Αθήνα.

Σε μια ένδειξη της τάσης της κοινής γνώμης στη Βρετανία, το ζευγάρι καταλήγει αναφέροντας ότι πριν από δέκα χρόνια πιθανότατα θα τάσσονταν κατά της επιστροφής των γλυπτών, ωστόσο τώρα έχουν πειστεί από τη σταθερή πίεση της Αθήνας.

Πηγή ΚΥΠΕ