Συνέχεια στη ρύπανση που παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, ένα πρόβλημα που απασχολεί και τις τοπικές αρχές, οι οποίες δέχονται έντονες επικρίσεις, με το Δήμαρχο Λεμεσού, Αντρέα Χρίστου, να δηλώνει πως "το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ότι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες".

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση που παρατηρήθηκε την Κυριακή στην Ακτή του Κυβερνήτη, όπου οι ναυαγοσώστες ύψωσαν κόκκινη σημαία και κάλεσαν τους λουόμενους ν` απομακρυνθούν μετά την  εμφάνιση λαδιών και άλλων ακαθαρσιών.

Ναυαγοσώστης που εισήλθε για να εξετάσει το είδος της ρύπανσης, παρουσίασε κνησμό και κάψιμο στα μάτια και αμέσως κάλεσε τους λουόμενους να βγουν από το νερό, αποδίδοντας τη ρύπανση σε κάποιο διερχόμενο πλοίο. Η κατάσταση χθες στην Ακτή του Κυβερνήτη εξομαλύνθηκε λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ σήμερα η θάλασσα ξέβρασε μια νεκρή χελώνα, που φαίνεται να κτυπήθηκε από ταχύπλοο, συμπλήρωσε ο υπεύθυνος της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας Λεμεσού.

Αρκετά προβλήματα παρουσιάζονται και στη θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λεμεσού, όπου η εμφάνιση της ρύπανσης αποδίδεται, σύμφωνα και με έρευνα του ΤΕΠΑΚ, σε διερχόμενα πλοία και σκάφη, στη λειτουργία των ιχθυοτροφιών, του λιμανιού, του αγκυροβολίου και της μαρίνας.

Το θέμα απασχολεί κάθε χρόνο το Δήμο της Λεμεσού, ο οποίος ζητά επιτακτικά τη σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα έχει τις εξουσίες και τα μέσα να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού.

Κάλεσε για ακόμη μια φορά το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και τόνισε πως, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Δήμο για να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις επί του θέματος "γίνεται ένα μεγάλο κουβεντολόι άνευ αποτελέσματος".

"Το κράτος δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα τις ευθύνες του σε ότι αφορά την καθαρότητα των θαλασσών, την επιτήρησή τους, την πρόληψη και τον καθαρισμό, με εξαίρεση τις πετρελαιοκηλίδες", είπε ο κ. Χρίστου, και διερωτήθηκε κατά πόσο γίνονται "ατέρμονες συζητήσεις και αναζητούμε ευθύνες, ίσως και λόγω" του ότι επίκεινται εκλογές.

Υπενθύμισε ακόμη πως ο Δήμος Λεμεσού είναι ο μόνος που ανέλαβε από μόνος του την πρωτοβουλία για την αγορά ενός σκάφους, το οποίο μαζεύει καθημερινά στερεά απόβλητα από τη θάλασσα, και πρόσθεσε ότι σήμερα παρατηρήθηκαν πολλά στερεά απόβλητα στη θαλάσσια περιοχή, περί το λιμάνι και τη μαρίνα Λεμεσού, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα από πού προέρχονται.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που ο Δήμος καταβάλλει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έχουν ήδη γίνει, στη βάση των υποδείξεων της έρευνας του ΤΕΠΑΚ, δυο ψεκασμοί με φυσικό υλικό που διασπά τα λάδια, ενώ εξετάζονται προτάσεις που αφορούν την τοποθέτηση φραγμάτων στις περιοχές των ιχθυοτροφείων για να συγκρατούνται τα υπολείμματα τροφών, την αναβάθμιση του σκάφους του Δήμου με καταλληλότερο εξοπλισμό, αλλά και την διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για εγκατάσταση αισθητήρων και συστήματος ραντάρ, που θα καλύπτει όλη τη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού και θα ενημερώνει άμεσα όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στην ποιότητα του νερού.

Παρά τη ρύπανση, όπως είχε επισημανθεί και σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε πριν 15 μέρες ο Δήμος Λεμεσού, το μικροβιολογικό φορτίο είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι προβλέπεται για να θεωρηθεί η ποιότητα νερού ως εξαιρετική.