Στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα η συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Delek-Noble-Shell για το μέλλον του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε χθες, σε ενημέρωση τεχνοκρατών των Κομμάτων στη Βουλή, πως τα ετήσια έσοδα από το μερίδιο της Δημοκρατίας επί του κοιτάσματος, υπό προϋποθέσεις, θα ανέλθουν στα 520 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 9,4 δισ. ευρώ για 18 χρόνια, που είναι η διάρκεια του συμβολαίου πώλησης.

Σύμφωνα  με τον Υπουργό, με τη νέα συμφωνία, η οποία προβλέπει και διαφοροποίηση στα ποσοστά επί του κοιτάσματος, η Δημοκρατία θα έχει απώλεια εσόδων ύψους 850 εκατ. δολαρίων. Βάσει της νέας συμφωνίας, τα ποσοστά επί των εσόδων θα μειωθούν από το 62% στο 57%.

«Η προσπάθειά μας ήταν να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του Αφροδίτη, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών. Οι ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρές για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κοίτασμα με τόσο μεγάλη δαπάνη μόνο για τις ποσότητες που θέλει η Κύπρος. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αφού παράξει το κοίτασμα και έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει ένα μέρος εκείνου του φυσικού αερίου, να της παρασχεθεί σε είδος, μέσω κάποιου αγωγού ενδεχομένως που να έρχεται στην Κύπρο. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει συμβόλαιο εξαγωγής οριστικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κοίτασμα. Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι 2020-2024, 2020-2025», είπε. 

Αυτό που η  Κυβέρνηση θεωρεί ως κέρδος από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι η νέα συμφωνία προβλέπει πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές ρήτρες για τη διασφάλιση της πραγματοποίησης των επενδύσεων στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα που δεσμεύουν τις εταιρείες να ολοκληρώσουν τις γεωτρήσεις που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας και, σε περίπτωση που αυτό δεν τηρηθεί, η Δημοκρατία θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για την αξιοποίηση του αποθέματος. Το ίδιο και αν η λεπτομερής μελέτη FEED δεν γίνει εμπρόθεσμα και αν δεν ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση (FID) εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Ερωτηθείς έξω από το Προεδρικό για το μέγεθος του κοιτάσματος Καλυψώ που ανακάλυψε η ENI στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Ενδεχομένως να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα έως ότου προχωρήσουμε σε αδειοδότηση και γεώτρηση στο τεμάχιο 7. Έχουμε μπει σε αυτή την συζήτηση για αδειοδότηση του τεμαχίου, γιατί φαίνεται πως το κοίτασμα Καλυψώ εκτείνεται και στο 7. Για να έχουμε πληρέστερη εικόνα, θα πρέπει να γίνουν και γεωτρήσεις εκεί».

Κληθείς να απαντήσει αν είναι εμπορεύσιμο το κοίτασμα ως έχει, ο Υπουργός είπε πως θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ανάπτυξής του και από τις αγορές που θα είναι διαθέσιμες. «Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι εμπορεύσιμο μέχρι να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης. Είναι μια σημαντική ανακάλυψη».