Για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας μίλησαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», οι Διεθνολόγοι - αναλυτές Πάμπος Χρυσοστόμου και Πέτρος Ζαρούνας.
Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Χρυσοστόμου, η περιοχή την οποία επέλεξε η Τουρκία να προκαλέσει, ήταν ένας από τους στόχους στους οποίους αναμενόταν να «χτυπήσει». η περιοχή η οποία δεν οριοθετήθηκε αλλά ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σημείωσε.
Η Τουρκία δοκιμάζει της αντιδράσεις, όπως είπε, ενδέχεται να είναι και η εισβολή σε περιοχή οριοθετημένης Αποκλειστικής ζώνης της Κύπρου εντός οικοπέδων που δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί.
Η Τουρκία, τόνισε παράλληλα, προέβη ξεκάθαρα σε εισβολή, καθώς εισέβαλε σε περιοχή που δεν της ανήκει, υπάρχει κατοχή της περιοχής αυτής και με την επιχείρηση του γεωτρύπανου δημιουργούνται τετελεσμένα ειδοκότερα μάλιστα σε περίπτωση που εντοπιστεί και Φυσικό Αέριο.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ζαρούνας σημείωσε πως εκεί που επέλεξε η Τουρκία να εισβάλει, είναι η περιοχή που η χώρα διεκδικεί ως τμήμα της δικής της υφαλοκρηπίδας.
Επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης εκεί, στο σημείο αυτό, είπε, έχουμε μια εν δυνάμει ΑΟΖ.
Πρέπει, τόνισε, να αρχίσει η διαδικασία οριοθέτησης.
Η Τουρκία εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε περίοδο παγκόσμιας ρευστότητας και θεωρεί ότι μπορεί να αναδειχθεί και δεν ξέρει τα όρια της δύναμής της, αλλά τα δοκιμάζει και έτσι θα κάνει και στην Κύπρο, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία κάνει εκβιασμό και θέλει να ξαναμπεί στην εξίσωση, από την οποία έχει βγει.
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι θα επιχειρήσει πλέον και σε οριοθετημένη περιοχή.
Τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως εκ των προτέρων δεν έγινε κατορθωτή η αποτροπή της Τουρκίας, όσα σχεδιάστηκαν, σημείωσε, δεν λειτούργησαν σε αποτελεσματικό βαθμό και όσα έγιναν εκ των υστέρων δεν είναι για να αποτρέψουν την Τουρκία, αλλά να την αναγκάσουν, αν μπορούν, να τερματίσει την παράνομη ενέργεια.
Είναι θετικό, είπε, ότι υπήρξαν τοποθετήσεις υποστήριξης προς την Κύπρο, αλλά όλα αυτά δεν δημιουργούν κόστος. Δεν πρέπει, είπε, να πανηγυρίζουμε: «Η δήλωση των Αμερικανών ήταν σχεδόν ουδέτερη, καθώς κάνει λόγο για συνδιαχείριση».
Για να μπορέσει να αναστείλει τις ενέργειές της η Τουρκία, θα πρέπει να έχει κόστος τέτοιο που να είναι μεγαλύτερο από το όφελός της.
Η ΕΕ, είπε, έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει την Τουρκία, το ζήτημα είναι εάν έχει τη βούληση.