Σε πολύ θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Λευκωσία. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, με τους Πρωθυπουργούς των τριών χωρών να δεσμεύονται για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον East Med εντός του 2018.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για μηχανισμό που καθιερώθηκε μεταξύ των τριών χωρών, που προάγει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όπως είπε, στην περιοχή. «Το τριμερές πλαίσιο συνεργασίας έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε, σημειώνοντας πως η συνεργασία των τριών κρατών έχει οδηγήσει και πετύχει τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συνασπισμού.
Στον τομέα της ενέργειας, τόνισε τη σημασία της προώθησης του αγωγού East Med, με στόχο -όπως είπε- την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μέσα στο 2018.
Μίλησε για πασιφανέστατο στρατηγικό όφελος, τονίζοντας πως η υλοποίησή του θα συμβάλει έμπρακτα στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και για το EuroAsia Interconnector.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύετε για τις τουρκικές ενέργειες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας, μεταφέραμε στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είμαστε υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, επίσης, για την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής.
Νετανιάχου: Ο ουρανός το όριο της συνεργασίας
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε, αρχικά, τα συλλυπητήριά του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την απώλεια της μητέρας του. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Κύπρου στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Χάιφα πριν από μερικά χρόνια. Επιπλέον, έκανε αναφορά στο αιματηρό περιστατικό του περασμένου Σαββάτου στον Ύψωνα και τη βοήθεια που παρέχουν οι ισραηλινοί γιατροί.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ύπαρξη τριών αγωγών μεταξύ των τριών χωρών.
«Ο αγωγός East Μed δεν είναι σημαντικός μόνο για εμάς, αλλά και για την Ευρώπη. Υπάρχει και αγωγός με ηλεκτρικό καλώδιο και υπάρχει και ο αγωγός με οπτικές ίνες», είπε, σημειώνοντας πως όλοι θα περάσουν από το ίδιο σημείο.
Υπάρχει, επίσης, και ο αγωγός "ανθρώπινο δυναμικό", είπε ο κ. Νετανιάχου, και υπογράμμισε το αυξανόμενο ρεύμα Ισραηλινών τουριστών προς Κύπρο και Ελλάδα, ενώ κάλεσε και τους Κύπριους και Ελλαδίτες να επισκεφτούν το Ισραήλ.
«Ο ουρανός είναι το όριό μας (της συνεργασίας)», επεσήμανε.
Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.
Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία τον επόμενο χρόνο να συναντηθούν στην περιοχή Ber Sheeva του Ισραήλ.
Τσίπρας: Σήμερα κάναμε αποφασιστικό βήμα
Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και είπε πως πλέον οι τριμερείς συνεργασίες έχουν γίνει θεσμός.
«Βρισκόμαστε εδώ, σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία, είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας πως η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα το «εμβληματικό έργο», τον αγωγό Εast Med, και σε δεύτερο επίπεδο το Euroasia Interconnector, που θα έχει οπτικές ίνες.
«Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018.
Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και το περιβάλλον, με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.
Για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης με αποχώρηση του τουρκικού στρατού και κατάργηση των εγγυήσεων. «Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες», είπε
Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.
«Βρισκόμαστε σε μια κοινή αντίληψη για μεταφορά των ενεργειακών πηγών στον ευρωπαϊκό χώρο. Έχουμε βρει τρόπο για να διασφαλίσουμε κάτι τέτοιο […]. Η συνεργασία μας έχει στρατηγικό βάθος», επεσήμανε.
Η κοινή διακήρυξη
Στο κείμενο της κοινής διακήρυξης γίνεται αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και σημειώνονται τα εξής:
«Απορρίπτουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι οποίες αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας, διότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αντιβαίνουν στις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπογραμμίζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Για τον East Med, αναφέρει πως αποτελεί «δέσμευση να συναφθεί το συντομότερο δυνατόν εντός του 2018 μια διακυβερνητική συμφωνία, που θα διευκολύνει την προώθηση και την υλοποίηση του σχεδίου».
Όσα υπογράφτηκαν
Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, επίσημες αντιπροσωπείες των τριών χωρών προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών για μια σειρά από ζητήματα, για θέματα τεχνολογίας και εμπορίου, πληροφορικής κ.ά.
Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν μνημόνια συναντίληψης στους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, δορυφορικών λειτουργιών και εφαρμογών, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή. Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του ΚΕΒΕ Κύπρου, της Ένωσης Ελληνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Επιμελητηρίων, υπογράφηκε επίσης.
Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.
Συμφωνία στον τομέα συμπαραγωγής ταινιών.
Ο επίσημος λογαριασμός του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανέβασαν στο twitter γραφικά με τους τομείς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με το συνθηματικό «Συνεταίροι για το μέλλον» #PartnersForOurFuture.