Αίτηση για διεθνή διαιτησία ετοιμάζονται να υποβάλουν τους επόμενους μήνες Ισραήλ και Κύπρος προκειμένου να ξεκαθαρίσει η διαφωνία σχετικά με τον διαχωρισμό του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας στην εφημερίδα Globes.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα , μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς την υπογραφή συμφωνίας εκμετάλλευσή του Αφροδίτη.
«Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ εκτιμά την ποσότητα αερίου στο ισραηλινό τμήμα στα 7-10 BCM, ενώ το αέριο στο κυπριακό τμήμα της δεξαμενής, που ανήκει στην Deleκ και υπολογίζεται σε 100 BCM. Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο στην ισραηλινή πλευρά Yishai αποτελεί μέρος μιας ενιαίας γεωλογικής δεξαμενής, η παραγωγή του εξαρτάται από συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνει το άρθρο..
Η συμφωνία συνεκμετάλλευσης αναφέρει το δημοσίευμα, έπρεπε να υπογραφεί λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη, αλλά αυτό δεν συνέβη. «Το κράτος δεν εγκατέλειψε την προοπτική Yishai και δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του, ακόμη κι αν αυτό είναι σχετικά μικρό» .δήλωσε ο υπουργός
Ενέργειας τους Ισραήλ Yuval Steinitz, στην Globes προσθέτοντας «Το κράτος δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του ούτε από το φυσικό αέριο ούτε από τα έσοδα από τη δεξαμενή της Αφροδίτης και δεν μπορεί επίσης να το πράξει στο όνομα των εταιρειών που την κατέχουν"».
Ελλείψει συμφωνίας διανομής, το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει την Αφροδίτη, επειδή η άντληση αερίου από αυτό θα προκαλέσει επίσης άντληση αερίου από την προοπτική Yishai, ισχυρίζεται η Globes.
«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που δυστυχώς συμβαίνουν εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα καταλήξαμε σε συμφωνία με τους Κυπρίους που μας φαίνεται λογική. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι δύο πλευρές, ο διεθνής διαιτητής θα καθορίσει ποια ποσοστά θα λάβουν το Ισραήλ και η Κύπρος» , δήλωσε ο Στάινιτς, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τις ισραηλινές και κυπριακές κυβερνήσεις. «Πρώτα απ 'όλα, θα επιτρέψουμε σε εταιρείες και από τις δύο πλευρές να διεξαγάγουν συζητήσεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κατανόηση. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει διαιτητής μέσα σε λίγους μήνες».
«Για εμάς, μια τέτοια συμφωνία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Αφροδίτης και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξή της», συνέχισε ο Steinitz προσθέτοντας «Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για αυτό, επειδή φέρνει πιο κοντά την κατασκευή ενός αγωγού στην Ευρώπη και τις εξαγωγές στην Αίγυπτο, αν χρειαστεί αργότερα ένας αγωγός στη χώρα αυτή. Αυτό σημαίνει χρήματα για το κράτος - αυτό δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφρά».
Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσίεύματα οι κάτοχοι δικαιωμάτων στο Yishai, η Israel Opportunity Energy Resources LP, η Nammax Oil and Gas Ltd., η Eden Energy Discoveries Ltd. και η AGR Petroleum Services Holdings AS, ζήτησαν γραπτή απάντηση από τον Επίτροπο Πετρελαίου Yosi Wurzburger στην ερώτηση: πώς το Ισραήλ σκοπεύει να διαφυλάξει τα δικαιώματά του.