«Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο φέρνουν συγκρούσεις» είναι ο τίτλος ανάλυσης του Politico, που αναφέρει πως, αν και υπήρχε ελπίδα ότι οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έφερναν ειρήνη και σταθερότητα, εντούτοις, στην πραγματικότητα, οι μεγάλες ανακαλύψεις σημαίνουν περισσότερες διαφωνίες.

Το Politico αρχικά κάνει μια συνοπτική αναφορά στις διαφορές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για τον διαχωρισμό των θαλασσίων ζωνών και αναδημοσιεύει τις προκλητικές δηλώσεις του  Ερντογάν. Επιπλέον, φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας της τουρκικής αντιπολίτευσης CHP Νετστέτ Παμίρ, ο οποίος είπε: «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την ισχύουσα θέση της…Παρά μόνο όταν τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα και οι νέες γεωτρήσεις αποφασιστεί να γίνουν από κοινού από τις δυο κοινότητες του νησιού». Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Ειδικός σε θέματα Ενέργειας ήταν αυτός που κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να προειδοποιήσει το Κατάρ αναφορικά με τις δραστηριότητές του στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Που βρίσκονται τα ερευνητικά της Εxxon Mobil; (ΧΑΡΤΕΣ)

Όσον αφορά στην προγραμματισμένη γεώτρηση της Exxon Μobil, o Sohbet Karbuz, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων στο Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, πιστεύει ότι η αντίδραση της Τουρκίας στην άφιξη των πλοίων της Exxon, που αναμένονται σε λίγους μήνες, θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου.

Αναρωτιέται αν η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει την Exxon - και αν η Exxon υποχωρήσει στη συνέχεια, στέλνοντας το μήνυμα στον υπόλοιπο κλάδο ότι οι έρευνες και γεωτρήσεις στην Κύπρο είναι πολύ επικίνδυνη επιχείρηση.

«Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό, τι θα κάνει η Exxon», δήλωσε ο Karbuz. «Αν η Exxon πει ‘‘δεν θέλουμε κλιμάκωση και δεν θα κάνουμε καμία εξερεύνηση εδώ’’, τότε όλες οι ελπίδες ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε κέντρο φυσικού αερίου θα καταρρεύσουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Tareq Baconi, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) με ειδικότητα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εκφράζει την πεποίθηση ότι η περιφερειακή κλιμάκωση της έντασης ήταν «αναπόφευκτη» λόγω της παρουσίας φυσικών πόρων.

Αντί να ενεργούν ως σταθεροποιητική δύναμη, δήλωσε o Baconi, οι ανακαλύψεις αερίου «επιδεινώνουν τις πολιτικές διαμάχες που παραμένουν άλυτες».

 «Πολλοί θα έλεγαν ότι τα πολιτικά ζητήματα είναι πραγματικά άσχετα, επειδή αυτές οι συμφωνίες φυσικού αερίου δεν είναι εμπορικά βιώσιμες», δήλωσε ο Baconi, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της περιοχής θα ήταν υπερβολικά δαπανηρές για να ανταγωνιστούν παγκοσμίως.

«Ούτε το Ισραήλ ούτε η Κύπρος έχουν την απαραίτητη υποδομή για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα - με το μέγεθος των πρόσφατων ευρημάτων της Eni ακόμη αβέβαια - είναι πολύ μικρά για να αντλήσουν επαρκείς επενδύσεις», πρόσθεσε.

Οι νέοι σύμμαχοι του Ισραήλ

Παράλληλα, δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz, με τίτλο «Το Ισραήλ βρήκε νέους σύμμαχους: Την Ελλάδα και τα Σουνιτικά κράτη», αναφέρει πως με αφορμή τους στρατιωτικούς δεσμούς του με Ελλάδα και Κύπρο, το Ισραήλ τώρα απολαμβάνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης υπό συνθήκες που δεν είναι σε θέση να βρει κοντά στο σπίτι (οροσειρές για τις δυνάμεις των επιτελείων, μακρινές πτήσεις και ασχολίες με τα ρωσικά κατασκευασμένα αντιαεροπορικά συστήματα για την αεροπορία).

«Την ίδια στιγμή που οι Σουνίτες εταίροι του Ισραήλ βρίσκονται αντιμέτωποι με δηλωμένους εχθρούς -το Ιράν από τη μία πλευρά και τις σουνιτικές τζιχαντιστικές ομάδες ISIS και Αλ Κάιντα από την άλλη- ο αντίπαλος Τουρκία δεν αναφέρεται ρητά στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά οι ανησυχίες των Ελλήνων για την τουρκική επιθετικότητα και οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για περιφερειακή ανωτερότητα, βρίσκονται πάντα στο παρασκήνιο, παράλληλα με την πιθανή συνεργασία με το Ισραήλ στο φυσικό αέριο. Δεδομένων αυτών των βελτιωτικών δεσμών, η στρατιωτική πτυχή παρέχει ένα σημαντικό, συμπληρωματικό στοιχείο για κοινά στρατηγικά συμφέροντα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Haaretz.