Επικίνδυνες σχοινοβασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η πολιτική των κανονιοφόρων της Τουρκίας κρατά για τρίτη μέρα ακινητοποιημένο, και κυκλωμένο από φρεγάτες, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, παρά το διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ιταλία.
    
Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας παρακολουθεί την κατάσταση στο σκάφος Saipem 12000, που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ και παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία και λαμβάνει όλα τα διπλωματικά μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης».    
 
Κομβική ημερομηνία η 22α Φεβρουαρίου, οπόταν λήγει η ισχύς της παράτυπης Τουρκικής navtex. Ο πήχης ωστόσο έχει τεθεί πιο ψηλά.
 
«Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί την κατάσταση στα πιο υψηλά επίπεδα και είναι σε επικοινωνία με τις πρεσβείες της Ιταλίας στην Τουρκία και στην Κύπρο.  Στο παρόν στάδιο, το πλοίο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.     
 
Το σκληρό πόκερ ήδη άρχισε και στη μεγάλη πολιτική εικόνα περίοπτη θέση έχει και το Κυπριακό, κάτι που θέλησε να υπενθυμίσει στη δική του αντίδραση το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.
 
Γλώσσα πολιτικά στεντόρεια, υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρησιμοποίησαν και οι Βρυξέλλες.
 
«Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να απόσχει από παρόμοιες έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Υπογραμμίζει ότι ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»    
 
Και όλα αυτά ενώ Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ως σοβαρή επίδειξη δύναμης του Τουρκικού στόλου και προβλέπει ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω.
 
Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται στη Λευκωσία ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ώστε να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
 
Οι προεκτάσεις
 
Όσον αφορά στις προεκτάσεις της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας και πως αυτές επηρεάζουν, όχι μόνο την ενεργειακή στρατηγική αλλά και το Κυπριακό.
 
Αυτονόητο είναι ότι ενόψει των ενεργειών που γίνονται για επίλυση της «κρίσης» πέρασε σε δεύτερη μοίρα, ενώ σε εντονότερα επίπεδα τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας προβληματίζει έντονα το Προεδρικό, κυρίως ως προς τη στρατηγική που υπηρετεί.
 
Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται, παράλληλα με τις διπλωματικές ενέργειες, συνοψίζεται σε τρία πιθανά σενάρια, τα οποία, αναλόγως του τι τελικά θα γίνει, θα καθορίσουν και το τοπίο στο οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα παρακάτω.
 
Τα ενδεχόμενα λοιπόν είναι:   
 
(Α) Οι διπλωματική εκστρατεία που εξαπέλυσαν Κυπριακή Δημοκρατία και Ιταλία να αποδώσει καρπούς και τελικά οι τουρκικές δυνάμεις να επιτρέψουν, έστω σιωπηρά την έναρξη της προγραμματισμένης γεώτρησης. Σενάριο που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα» ενόψει και των δύο επόμενων γεωτρήσεων της Αμερικανικής ExxonMobil. Αυτό είναι το πλέον θετικό σενάριο, γιατί τα άλλα δύο, αρκούντως πιθανά επίσης, θα αλλάξουν το σκηνικό, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα    
 
(Β) Ο Τουρκικός στόλος, πολιτικά υποκινούμενος ενδεχομένως να εξαντλήσει την navtex μέχρι την 22α Φεβρουαρίου και έπειτα να αποχωρήσει, προβάλλοντας επικοινωνιακά το επιχείρημα ότι δεν έπραξε παρανόμως αφού είχε πρώτα η Άγκυρα εκδώσει τη σχετική οδηγία. Αυτό το σενάριο που για κάποιους είναι και το επικρατέστερο, θα τύχει πολλαπλών αναγνώσεων, καθώς ναι μεν ο σκοπός (γεώτρηση) αγιάζει τα μέσα, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να αποκρουστεί το λογικό συμπέρασμα ότι οι όποιες γεωτρητικές ενέργειες έλαβαν χώρα αφού πρώτα το επέτρεψε η Άγκυρα και άρα θα τεθεί επί τάπητος ζήτημα αποτελεσματικής ενάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
 
Πολλώ δε μάλλον που θα έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο το οποίο στη διπλωματική σκακιέρα θα έχει την δική του αξία.
 
(Γ) Το συγκεκριμένο σενάριο απεύχονται όλοι, γιατί θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Σύμφωνα με αυτί, η Τουρκία τραβάει το πράγμα στα άκρα και παρά τη λήξη της παράτυπης έστω navtex και συνεχίζει την παρεμπόδιση με οποιονδήποτε τρόπο. Τρεις μέρες πέρασαν από την έναρξη της κρίσης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, αν και επί του παρόντος όλοι επικεντρώνονται στο τώρα.
 
Η δημόσια ρητορική της Τουρκίας αλλά και οι πολεμικές ιαχές που ακούγονται από τους στρατιωτικούς κύκλους στην Άγκυρα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε ότι αφορά αυτό το ενδεχόμενο το οποίο θα τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας.
    
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να διαχωρίσει τα εν εξελίξει γεγονότα από το τι αναμένεται ή αναμενόταν – ο χρόνος θα δείξει – στο Κυπριακό, καθώς αντίθετα στους διαδρόμους του πολιτικού παρασκηνίου μονοπωλεί αυτή η συζήτηση, εν είδει βεβαιότητας, ότι δηλαδή λίγο πριν από μια νέα πρωτοβουλία η Τουρκία ρίχνει δίκτυα για αποκόμιση οφέλους, που είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση έχει να κάνει με το πάγιο διαχρονικό της αίτημα για συζήτηση των ενεργειακών στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι που αποκρούεται χωρίς συζήτηση από την Ε/κ πλευρά.
 
Πέραν όμως τούτου είναι επίσης σαφές ότι με την πολιτική των κανονιοφόρων η Άγκυρα δίνει πάσες στους γνωστούς παίκτες διεθνώς να πιέσουν με τον γνωστό τους τρόπο για άμεση επανέναρξη και κορύφωση των διαδικασιών επίλυσης, ως το μόνο μέσο πραγματικής επίλυσης του προβλήματος.
 
Πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφεραν επί λέξει στο ΣΙΓΜΑ πως έχουν γνώση οι φύλακες και ότι η συνάντηση με την κυρία Σπέχαρ, μάλλον την Παρασκευή θα έχει πολλή ουσία ως προς το πώς θα κινηθεί η Ε/κ πλευρά το επόμενο διάστημα.
 
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην πρόσφατη έκθεση του ο Γ.Γ του ΟΗΕ άγγιξε με τρόπο τουλάχιστον περίεργο, το ζήτημα της ενέργειας και τον εντάσεων και θα πρέπει σε κάποια στιγμή να σταματήσει η ποντιοπιλατική στάση κάποιων, που αποβλέπουν μόνο στις διαπραγματεύσεις και ξεχνούν ότι έχουν να κάνουν με ένα κυρίαρχο κράτος.
 
Τέλος, μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν παρασκηνιακά οι χώρες της περιοχής, με τα τριμερή σχήματα που έχουν εδραιωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να δοκιμάζονται πρώτη φορά επί του πρακτέου.