Θερμή υποδοχή, με επικοινωνιακή προβολή, επεφύλαξε στο γεωτρύπανο Deap Sea Metro II στο λιμάνι Κοτζαελί του Μαρμαρά ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μεράτ Αλ Μπαϊράκ. «Ιδού, είναι το καμάρι μας, το πρώτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, με το καινούργιο όνομα και τη σημαία της Ημισελήνου, θα το στείλουμε στη Μεσόγειο λέγοντας «Vira Bismillah», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας «Με την ευχή του έθνους, ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα και με τη βοήθεια του θεού να δούμε καλά μηνύματα για τη χώρα μας».
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σε δηλώσεις του πάνω στο πλοίο, ο Αλ Μπαϊράκ είπε «Το πλοίο μας, έκτης γενιάς, είναι τελευταίας τεχνολογίας στον κόσμο και από τα πιο εξελιγμένα πλοία γεώτρησης […]. Μετά από μια γρήγορη προπαρασκευαστική διαδικασία, με την αποβάθρα ελλιμενισμού ελπίζουμε ότι το πλοίο θα ξεκινήσει να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο τους ερχόμενους μήνες. Εύχομαι καλή επιτυχία σε φίλους σε αυτό το σημείο, λέγοντας ότι είναι εύκολο να ολοκληρώσουμε το έργο μας το συντομότερο δυνατό και κάναμε διαβουλεύσεις για να γίνουν στη Μεσόγειο».
İşte gururumuz, Türkiye’nin ilk sondaj gemisi. İnşallah kısa süre içinde, yeni ismi ve Ay-Yıldızlı bayrağımız ile “Vira Bismillah” diyerek Akdeniz’e uğurlayacağız.
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) December 31, 2017
Milletimizin duası ile inşallah hayırlı neticeler elde etmek, ülkemize güzel müjdeler vermek bizlere nasip olur. pic.twitter.com/lzzxwvM05s
Πάντως, η φράση «Vira Bismillah» που χρησιμοποίησε ο Αλ Μπαϊράκ προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, αφού ενδέχεται να έχει πολλαπλά νοήματα. To «vira» προέρχεται από το βενετικό virar (τραβώ, σηκώνω) και είναι ναυτικός όρος που αφορά τη διαδικασία απόπλου ή σηκώματος σημαίας. Εξού και η ελληνική φράση «βίρα τις άγκυρες».
Το Bismillah στα αραβικά σημαίνει «Στο όνομα του Θεού» και είναι η αρχική φράση στο Κοράνι. Το Bismillah έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί ως ιαχή πολέμου.
Κανονικά η γεώτρηση στην Kαλυψώ
Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση της ENI στον στόχο Καλυψώ του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ από το τρυπάνι του Saipem 12 000, άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με κύματα 5-6 Μποφόρ και ανέμους 30-50 χιλιομέτρων την ώρα, η γεωτρητική διαδικασία ξεκίνησε χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς οποιαδήποτε παρενόχληση από τουρκικά πλοία.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τυχόν ανακάλυψη κοιτασμάτων θα δώσει νέα ώθηση στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα επανακαθορίσει τους όρους του ενεργειακού παιχνιδιού στην περιοχή.