Στην ενεργειακή ανασφάλεια της Τουρκίας και τους προσανατολισμούς της για εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται άρθρο των Financial Times.  Το άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία και τις βλέψεις της για το πετρέλαιο του Β. Ιράκ.  Μεταξύ άλλων, τονίζεται το γεγονός ότι οι κακές σχέσεις της Άγκυρας με τις γειτονικές χώρες, καθιστούν το όλο εγχείρημά της για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας δύσκολο.

«Η εξασφάλιση των πόρων από το Β. Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, εμπεριέχει πολλούς οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, πριν καν ακόμη επιχειρηθεί η σύνδεσή τους με την τουρκική αγορά», σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας πως οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου χωρίζονται μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου, χώρες οι οποίες έχουν πολύπλοκες σχέσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με την Τουρκία.

Το φυσικό αέριο του Β. Ιράκ, εν τω μεταξύ, εκτίθεται σε πολιτικές εντάσεις που συνδέονται με τις «αποσχιστικές προσδοκίες του κουρδικού λαού», αναφέρουν οι FT,  καθώς και σε ευρύτερες αναταράξεις στην περιοχή, που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο.

«Είναι δύσκολο να είσαι αισιόδοξος, δεδομένου του κοκτέιλ των ζητημάτων», δήλωσε στην εφημερίδα ο Gareth Winrow, ανεξάρτητος αναλυτής της τουρκικής ενέργειας.

Η κίνηση ματ της Rosneft

Η ρωσική Rosneft, συνεχίζει το δημοσίευμα, ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και ότι η συμφωνία αναμένεται μέχρι το τέλος του 2017. Το όλο έργο, εκτιμά η Rosneft,  θα  επιταχυνθεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι το  2020. Η κίνηση αυτή της Rosneft, καταδεικνύει ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει εύκολα να ξεφύγει από τον στραγγαλισμό της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική εταιρία αγόρασε το περασμένο έτος μερίδιο 30% του οικοπέδου Ζορ της Αιγύπτου.

Περί τουρκο-ισραηλινού αγωγού 

Όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι FT κάνουν λόγο για απογοητευτικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. «Η Τουρκία βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο ως μια ευκαιρία, όχι μόνο ως μια πηγή τροφοδοσίας, αλλά και ως ένα χώρο όπου μπορεί να τη μετατρέψει σε κόμβο ενέργειας.  

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ μέχρι το τέλος του χρόνου, με σκοπό την κατασκευή ενός αγωγού μεταξύ των δυο χωρών. «Μια τέτοια συμφωνία θα σφράγιζε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, μετά τις εντάσεις που προκλήθηκαν από το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά. Η αραβοϊσραηλινή εχθρότητα, αποκλείει τα λιβανέζικα και συριακά νερά, ενώ ο εναλλακτικός διάδρομος από την Κύπρο είναι ευκολότερος. «Η κατάρρευση, ωστόσο, των συνομιλιών με το αποσχιστικό τούρκικο μέρος τους νησιού, προοιωνίζει άσχημα τις πιθανότητες κυπριακής στήριξης (για τον τουρκοϊσραηλινό αγωγό)». 

Το Ισραήλ υπέγραψε τον Απρίλιο μια προκαταρκτική συμφωνία με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία για τη δημιουργία ξεχωριστού αγωγού (EAST MED) απευθείας στη Δυτική Ευρώπη.

«Για την Τουρκία, η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου - καθώς και στο βόρειο Ιράκ - σημαίνει την πρόσθεση νέων προμηθειών, που θα φτάσουν το επόμενο έτος μέσω του αγωγού Trans-Anatolian από το Αζερμπαϊτζάν. Εν τω μεταξύ, η Gazprom άρχισε να εργάζεται τον Μάιο στον αγωγό Turkstream, ύψους 12,7 δισ. δολαρίων».

«Η βιασύνη για την κατασκευή νέων υποδομών, αντικατοπτρίζει το καθεστώς της Τουρκίας ως ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με μέση ετήσια αύξηση 4,4% μεταξύ 2005 και 2015. Διαφοροποιώντας την τροφοδοσίας της, η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο διανομής».

«Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Τουρκίας, οδηγείται από την ενέργεια», δήλωσε στους FT ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης και διευθυντής του Turcas Matthew Bryza. «Πρέπει να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου», κατέληξε.