Πολυτεμαχισμό της Κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ της ίδιας και γειτονικών κρατών σχεδιάζει η Άγκυρα σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, προσφέροντας ολόκληρο το οικόπεδο 12 και μέρος των οικοπέδων 1,7,8,9,10 και 11 σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' βάσει των χαρτών που παρουσιάζονται στην Τουρκική Πολεμική Ακαδημία με τη λογική του πολυτεμαχισμού ή της τριχοτόμισης της Κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα προσδοκά:

Κατακερματισμός της ΑΟΖ

- Να καταστήσει δικές της συμμάχους τις γειτονικές χώρες, οι οποίες με βάση αυτή τη στρατηγική θα έχουν οφέλη.
- Να χωρίσει για ευνόητους λόγους, την Κυπριακή από την ελληνική ΑΟΖ στο σημείο που εφάπτονται με την αιγυπτιακή.

- Να αποτρέψει τον καθορισμό ελληνικής ΑΟΖ πλησίον του Καστελόριζου και να κατοχυρώσει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα  ως την Αλεξανδρέττα ως τουρκική λίμνη. Η στρατηγική αυτή σχετίζεται με τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας.
- Να περιορίσει τα δικαιώματα του πολιτειακού συστήματος της ομοσπονδίας, που θα προκύψει από τη λύση, σε ακτίνα 12 ναυτικών μιλίων.

Βάσει των τουρκικών σχεδιασμών η Άγκυρα ζητεί καθορισμό υφαλοκρηπίδας που θα προκύψει μετά τη λύση, με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των ασκήσεων να συνδέεται με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας επί της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επισημαίνεται ότι με τη ομοσπονδιακή λύση η Τουρκία επιδιώκει:

- Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασης της από δυο ισότιμου καθεστώτος συνιστώντα κράτη, εκ των οποίων το ένα θα είναι το σημερινό ψευδοκράτος.

- Αμφότερα θα τελούν υπό τη δική της κηδεμονία, λόγω της ισχύος της και των υπερδικαιωμάτων στις δομές των εξουσιών ( νομοθετική, δικαστική, εκτελεστική) που θα έχουν στο νέο πολιτειακό σύστημα το τουρκοκυπριακό στοιχείο και οι έποικοι.

- Ενίσχυση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, γεγονός που θα την καθιστά, όπως η ίδια εκτιμά, περισσότερο αναγκαία για τις μεγάλες δυνάμεις απ'  ό,τι είναι σήμερα και υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής, η οποία μετά την Κύπρο θα επεκταθεί προς Αιγαίο και Θράκη.

Οι σχετικές νομικές φόρμουλες, που οικοδομούνται βάσει γεωπολιτικών αντιλήψεων, έχουν σχεδιαστεί πριν από το 2011 από το τουρκικό βαθύ κράτος και τις Τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου.