O γαλλικός κολοσσός Total, φεύγει από την Κύπρο με την κυβέρνηση να μην είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε παράταση στο ερευνητικό πρόγραμμα, ούτε και άλλα οικόπεδα.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει νέα παράταση στο ερευνητικό έργο, αλλά ούτε και άλλα οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο. Είχαμε αρκετές συζητήσεις από το Σεπτέμβριο γι` αυτό ακριβώς το θέμα. Θα δούμε και στη συνέχεια, πρέπει όμως να τονίσω ότι θα πρέπει οτιδήποτε μπορεί να γίνει να είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, των κανονισμών, και να είναι και προς το συμφέρον του κράτους», είπε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι οι λόγοι για τους οποίους αποχωρεί η Total δεν είναι γεωπολιτικοί.

«Ενημέρωσα για τους λόγους τους οποίους η Total προτίθεται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί και οικονομικοί. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε, στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Αφροδίτη” στο τεμάχιο 12, ενώ προχωρά και η ερευνητική δραστηριότητα στο τεμάχιο 9 με τη γεώτρηση “Αμαθούσα”, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες βδομάδες», πρόσθεσε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν νέα δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πιάστηκε στον ύπνο για τις εξελίξεις με την Total.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακαλέσει τη δήλωση του για το φυσικό αέριο και να προωθήσει τα μέτρα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο εξωτερικών και τα οποία στρέφονται κατά της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι γεωλογικό και οικονομικό και όχι γεωπολιτικό, κάλεσα όποιον έχει στοιχεία που καταδεικνύουν το αντίθετο να τα παραθέσει. Η παρουσίαση έγινε από την εταιρεία στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου», είπε απαντώντας ο Υπουργός Ενέργειας.

Ασφαλώς και είναι αρνητική εξέλιξη, όμως δεν είναι το τέλος του δρόμου, είπε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης.

Ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος των Οικολόγων για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση προς τα κόμματα.

«Είναι απαξιωτικό για τα κόμματα να πληροφορούνται πολύ αργότερα πως η Total ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις προθέσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προθέσεις της Τοtal θα οριστικοποιηθούν οριστικά τις επόμενες μέρες.