Για «πρωτοφανή διαπόμπευση ιατρικών λειτουργών, στην προσπάθεια των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας να αποσείσουν τις ευθύνες τους για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια», κάνει λόγο η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), με αφορμή τη σύλληψη δύο ιατρών του δημοσίου σε σχέση με τον θάνατο 10χρονου μαθητή από την επαρχία Λάρνακας.
 

Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τα μέλη της σε δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη, 16 του Μάη, από τις 10 μέχρι και τις 12 το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τοπικές συνελεύσεις της ΠΑΣΥΚΙ για συζήτηση περαιτέρω μέτρων, που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών μας, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Την ίδια μέρα και κατά την ώρα της στάσης εργασίας, η ΠΑΣΥΚΙ και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα πραγματοποιήσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Οι ιατροί του δημοσίου αναφέρουν ότι «στόχος μας, με τη δίωρη στάση εργασίας, δεν είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, τους οποίους θέλουμε στο πλευρό μας, αλλά η δημιουργία τέτοιων συνθηκών στα δημόσια νοσηλευτήρια, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να απολαμβάνουν την περίθαλψη που η πολιτεία τούς οφείλει».

«Το είπαμε πριν το λέμε και τώρα: Δεν πρόκειται να θρηνήσουμε άλλα θύματα και να είμαστε εμείς κατηγορούμενοι, γιατί κάποιοι απλά δεν κάνουν τίποτα για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων», συνεχίζει η ΠΑΣΥΚΙ.

Να σημειωθεί ότι σχετική τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και ο Μάριος Ματσάκης. 

Δηλώνει ετοιμότητα των ιατρών του δημοσίου «να αναλάβουμε τις τυχόν ευθύνες που μας αναλογούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της εγκληματικής απραξίας και αδυναμίας των αρμοδίων αρχών να στηρίξουν τη δημόσια υγεία και τη μετακύλιση της ευθύνης αυτής στους ιατρικούς λειτουργούς».

Αναφέρει, επίσης, πως συμφωνεί απόλυτα ότι «ο πέλεκυς πρέπει να πέσει βαρύς», σημειώνει, ωστόσο, ότι ο «πέλεκυς θα πρέπει να πάρει πρώτα τις κεφαλές όσων έχουν την οργανωτική και την πολιτική ευθύνη διαχείρισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων επί σειρά ετών και αδρανούν».

«Κατόπιν, εάν θεωρηθεί και κριθεί ότι η ευθύνη βαραίνει άλλους, ας πέσει ο πέλεκυς βαρύς και στους άλλους, τους ιατρούς, οι οποίοι κάτω από δυσβάστακτες και τριτοκοσμικές συνθήκες επί σειρά ετών, αγωνίζονται να καλύπτουν τα πολλαπλά κενά και τις τρύπες του συστήματος», συνεχίζει η ΠΑΣΥΚΙ.

Προσθέτει ότι αυτά τα κενά, «οι καθ’ ύλην οργανωτικοί και πολιτικοί αρμόδιοι, προσπαθούν να μπαλώσουν με προσωρινά, ανούσια ημίμετρα, παρ' όλες τις αμέτρητες προειδοποιήσεις των ιατρών ότι με αυτή τη διαχείριση κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Καταλήγοντας, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι μετά τα τραγικά γεγονότα του θανάτου του δεκάχρονου αγοριού, «η ανάγκη για την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων  ασφαλούς ιατρικής πρακτικής, σωστής στελέχωσης, οργάνωσης και εφαρμογής πρωτοκόλλων στα δημοσία νοσηλευτήρια, έγιναν πιο επιτακτικές από ποτέ».

Πηγή: ΚΥΠΕ