Άνθρωποι των οποίων τα κεφάλια (και οι εγκέφαλοι) καταψύχθηκαν μέσω μεθόδων κρυογονικής θα μπορούσαν να «αφυπνιστούν» μέσα σε διάστημα τριών ετών, ισχυρίζεται ένας Ιταλός χειρουργός ο οποίος θεωρείται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές στον φιλόδοξο τομέα της μεταμόσχευσης κεφαλιού.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, ο Σέρτζιο Καναβέρο, νευροχειρουργός από το Τορίνο της Ιταλίας και πρώην διευθυντής του Turin Advanced Neuromodulation Group, σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού μέσα σε 10 μήνες- και μετά επιθυμεί να αρχίσει δοκιμές πάνω στη μεταμόσχευση εγκεφάλων.
Εάν αυτές αποδειχθούν επιτυχείς, πιστεύει πως το επόμενο βήμα θα είναι το ξεπάγωμα παγωμένων εγκεφάλων και μεταμόσχευσή τους σε σώματα δωρητών.
Εκατοντάδες είναι αυτοί που, λόγω ανίατων ασθενειών ή παράλυσης, επέλεξαν να διατηρηθούν τα σώματα ή τα κεφάλια τους με μεθόδους κρυογονικής τεχνολογίας, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή στο μέλλον η ιατρική επιστήμη θα έχει προοδεύσει τόσο ώστε να είναι δυνατή η απόψυξη, επαναφορά και θεραπεία τους. Αν και πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν πως είναι δυνατή η απόψυξη οργάνων μεγέθους του εγκεφάλου χωρίς να προκληθεί ζημιά, ο Καναβέρο εκτιμά ότι η επαναφορά του πρώτου ανθρώπινου κεφαλιού θα είναι σύντομα δυνατή.
Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Ooom είπε ότι σχεδιάζει να ξυπνήσει ασθενείς που έχουν καταψυχθεί από το Alcor Life Extension Foundation, που εδρεύει στην Αριζόνα. «Θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τον πρώτο από τους ασθενείς της εταιρείας στη ζωή (τώρα), όχι σε 100 χρόνια. Μόλις η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού έχει λάβει χώρα, δηλαδή όχι αργότερα από το 2018, θα είμαστε σε θέση να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το πρώτο ανθρώπινο κεφάλι» είπε ο Καναβέρο.
«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε την πρώτη μεταμόσχευση εγκεφάλου στον κόσμο, και θεωρώ ρεαλιστικό να πούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι το πολύ μέσα σε τρία χρόνια. Μια μεταμόσχευση εγκεφάλου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον υπάρχουν ελάχιστες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, κάτι που σημαίνει ότι δεν υφίσταται το πρόβλημα της απόρριψης. Ο εγκέφαλος είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα ουδέτερο όργανο. Αν μεταμοσχεύσετε ένα κεφάλι με αγγεία, νεύρα, τένοντες, και μύες, η απόρριψη μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα. Αυτό δεν ισχύει με τον εγκέφαλο».
Ο καθηγητής Καναβέρο παραδέχτηκε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μεταφορά ενός εγκεφάλου σε ένα εντελώς διαφορετικό σώμα.
Παρά τις έντονες αμφιβολίες πολλών επιστημόνων για το εφικτό της υπόθεσης, ο Καναβέρο συνεργάζεται με μια ομάδα Κινέζων γιατρών, της οποίας ηγείται ο Σιαοπίνγκ Ρεν, του Ιατρικού Κέντρου του Χαρμπίν, που βοήθησε στην πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση χεριού στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία που θα επιτρέψει την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, και τότε θα πρέπει να βρεθεί δωρητής σώματος. Αν και ο Ρώσος επιστήμονας υπολογιστών Βαλερί Σπιριδόνοφ, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία, είχε προσφερθεί εθελοντής, η ομάδα των επιστημόνων έχει αναφέρει πως η πρώτη απόπειρα είναι πιθανό να γίνει σε κάποιον Κινέζο, καθώς είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να βρεθεί Κινέζος δωρητής σώματος. Ο Καναβέρο υποστήριξε ότι είναι πολλοί αυτοί που προσφέρθηκαν εθελοντές.
Πηγή: huffingtonpost.gr