Μια ανυπόστατη έρευνα που φέρεται να έχει διεξαχθεί από το Baptist University του Χονγκ Κονγκ καλλιεργεί τον πανικό γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
 
Μάλιστα, η μελέτη έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου με τον ισχυρισμό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα του Χονγκ Κονγκ.
 
Το παράδοξο είναι πως τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τον επιστημονικό κώδικα, είναι αβάσιμα, αφού δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί η μεθοδολογία της, η οποία είναι απαραίτητη για την επίσημη επικύρωση της εν λόγω έρευνας.
 
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μελέτη να έχει ήδη εγείρει όχι μόνο την ανησυχία αλλά και την αποδοκιμασία πολλών ερευνητών, μεταξύ αυτών και του ερευνητή καρδιολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική χαρακτηρίζοντάς τη άκυρη και παντελώς αβάσιμη επιστημονικά.
 
Ο Δρ. Φαρσαλινός όπως αναφέρει στο blog του, παρατήρησε ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στα επίπεδα των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), μια τάξη των περιβαλλοντικών ρύπων που δημιουργούνται κυρίως από ατελή καύση διαφόρων οργανικών υλικών, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και του καπνού. Ακόμη και αν λοιπόν τα ευρήματα είναι σωστά, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν καμία σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αφού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχει πλήρης ή ατελής καύση κανενός υλικού.
 
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούν θερμαίνοντας το υγρό αναπλήρωσης το οποίο μετατρέπεται σε ατμό που εισπνέει ο ατμιστής.
 
Συνεπώς, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εντελώς ανυπόστατα και άκυρα, αφού δεν υπάρχει φωτιά ή σπίθα για να προκαλέσει καύση κάποιας ουσίας όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό τσιγάρο, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει ο Δρ. Φαρσαλινός.
 
Ο ίδιος επισημαίνει πως είναι αστείο να προσπαθεί κανείς να συγκρίνει mL εισπνεόμενου καπνού με mL υγρού αναπλήρωσης, καθώς η αλήθεια είναι ότι ένα συμβατικό τσιγάρο περιέχει κατά πολύ περισσότερους PAHs από αυτούς που ανέφεραν οι επιστήμονες ότι βρήκαν σε 1 ml υγρού (το οποίο είναι 1/3 της ημερήσιας κατανάλωσης).
 
Τέλος, τόσο ο Φαρσαλινός όσο και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, παραμένουν άναυδοι μπροστά στην εν λόγω μελέτη, καθώς φαίνεται πως πρόκειται για μια συκοφαντική εκστρατεία με την πρόθεση να πανικοβληθεί το κοινό των καπνιστών.