Το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», το κυπριακό τμήμα του Προγράμματος Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο, με δραστηριότητες σε νησιωτικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν ζητήματα λειψυδρίας σε Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο και Ιταλία, κατέλαβε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις εννέα καλύτερες συμμετοχές διεθνώς, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Water Showcase που διεξήχθη στις 15 Απριλίου 2015 στην Κορέα, στο πλαίσιο του 7ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό.

Το πρόγραμμα αποτέλεσε τη  μοναδική συμμετοχή εκτός Ασίας στον Τελικό, και επιλέχθηκε από διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών ανάμεσα σε 115 συμμετοχές από όλον τον κόσμο, με ισχυρό ανταγωνισμό από την Ινδία, τη Νότια Κορέα, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία. Το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, το Σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και Coca-Cola Company), και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΜΙΟ-ECSDE), με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola στην Ατλάντα.

Με την Κύπρο να έχει αναγνωριστεί ως μία από τις δύο χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο έλλειμμα σε υδατικούς πόρους, το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» προωθεί την αξιοποίηση των μη συμβατικών υδατικών πόρων, όπως το βρόχινο και το ημιακάθαρτο νερό, ως απλή και οικονομική λύση για ενίσχυση της διαθεσιμότητας νερού σε τοπικό επίπεδο, κρίσιμο θέμα για την ποιότητα ζωής και την οικονομική δραστηριότητα. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους ανακύκλωσης γκρίζου νερού και συλλογης βρόχινου νερού σε επιλεγμένα δημόσια κτίρια, με παράλληλη εκπαίδευση των τοπικών τεχνιτών. Ταυτόχρονα, ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα και ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό, καλλιεργώντας μία νέα κουλτούρα ορθής κατανάλωσης και εξοικονόμησης νερού.

«Η ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί απόδειξη της διεθνούς αναγνώρισης της πρακτικής συνεισφοράς του Προγράμματος στην ασφάλεια των υδατικών πόρων και την προσαρμογή της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή. Προσφέρει τη δυνατότητα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα λειψυδρίας, εντός και εκτός Μεσογείου, θέτοντας τις βάσεις για ένα ευρύτερο παράδειγμα διαχείρισης των μη συμβατικών υδατικών πόρων», ανέφερε ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος του GWP-Med.

Από το 2013, το Πρόγραμμα έχει προβεί σε σημαντικά έργα πράσινων υποδομών: δύο σχολεία και δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επωφελήθηκαν από την εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού, ενώ σε άλλα δύο σχολεία έγινε αποκατάσταση των ήδη υφιστάμενων συστημάτων, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους. Σε ένα ακόμα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έγινε εγκατάσταση διπλού συστήματος ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού και συλλογής όμβριων υδάτων, σε μία ολιστική προσέγγιση αξιοποίησης των μη συμβατικών υδατικών πόρων, ενώ ως τον Ιούλιο του 2015 θα τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Γήπεδο Εθνικού Άχνας, το οποίο εξυπηρετεί 160 αθλητές ημερησίως.

Επιπλέον το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» πραγματοποιεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/ Δίκτυο MEdIES, σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χρήση του ειδικά σχεδιασμένου για μαθητές εκπαιδευτικού υλικού «Το Άλλο Νερό». Έως τώρα περισσότεροι από 212 εκπαιδευτικοί έχουν έρθει σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό σε Λευκωσία και Λάρνακα, ενώ περισσότεροι από 20 τεχνίτες, μηχανικοί και επαγγελματίες στο χώρο των κατασκευών έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια ενημέρωσης και επιμόρφωσης για την εγκατάσταση και συντήρηση σύγχρονων συστημάτων μη συμβατικών υδατικών πόρων και εξοικονόμησης νερού.