Σε δάνεια που έδωσε η Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα και που αφορούσαν την οικογένεια του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα αναφέρεται σε απαντητική του επιστολή στη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Αφού κάνει αναφορά σε επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημα της τράπεζα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011, σημειώνει πως εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός δανείων που ως αρχικό σκοπό είχε τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε μετοχές. Ακόμα χειρότερο, το γεγονός πως τα δάνεια αυτά θα αποπληρώνονταν από την επένδυση στην οποία θα πήγαιναν τα χρήματα του δανείου. Σύμφωνα με τον διοικητή, τα συγκεκριμένα δάνεια αποτελούσαν σημαντικό κίνδυνο για την τράπεζα αφού πέραν της επενδυτικής τους φύσης δεν είχαν αξιολογήσει ύπαρξη άλλης πηγής αποπληρωμής ενώ σημαντικό μέρος του κεφαλαίου θα πληρωνόταν στη λήξη του δανείου.

Κάποια από αυτά τα δάνεια είχαν δοθεί σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας του Μιχάλη Σάλλα, σημειώνει ο διοικητής και εξηγεί πως δόθηκε όριο σε Ανοικτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό ύψους 150εκ. ευρώ για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στις εταιρείες KAEO Enterprises, Shent Enterprises και Benidver Investments. Στη συνέχεια, οι δύο τελευταίες μεταφέρθηκαν στα παιδιά του Μ. Σαλλά, Γιώργο και Μυρτώ.

Όταν διενεργήθηκε ο έλεγχος «τα συνολικά όρια των τριών ΑΑΛ (Ανοικτός Αλληλόχρεος Λογαριασμός) ανερχόταν στα 150εκ. ευρώ (50εκ. η καθεμιά) με συνολικά χρεωστικά υπόλοιπα 112.5εκ. ευρώ. Οι παρεχόμενες εξασφαλίσεις αφορούσαν εγγυητική επιστολή ύψους 7.5εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και ενεχυρίαση 66.2εκ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς να έχουν ληφθεί οι προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων των εταιρειών». Όπως αναφέρει ο διοικητής, για τις συγκεκριμένες χορηγήσεις ζητήθηκαν προβλέψεις 87.8εκ. ευρώ.
Επίσης, από τον έλεγχο εντοπίστηκαν στην Κύπρο δύο εταιρείες με τελικό δικαιούχο τον κ. Τσατσόπουλο στέλεχος της Πειραιώς, οι οποίες διατηρούσαν συνολικά χρεωστικά υπόλοιπα σε ΑΑΛ ύψους 21.5εκ. ευρώ. Πρόκειται για τις εταιρείες Sibadel και Dimaline οι οποίες είχαν ως μοναδική ενεχυρίαση 12.8εκ. μετοχές της Πειραιώς. Για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς ζητήθηκε πρόβλεψη 18.1εκ. ευρώ.
Η επιστολή του διοικητή δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών η οποία σε κλειστή συνεδρία εξέτασε το θέμα της πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Πολλοί ήταν οι βουλευτές που μίλησαν για ξεπούλημα και ζημιές δισεκατομμυρίων για την Κύπρο με τον διοικητή ωστόσο να αναφέρει στην επιστολή πως δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης της συμφωνίας.

Σημειώνει μάλιστα, πως αν οι αγοραστές ή συνδεδεμένα μ’ αυτούς πρόσωπα είχαν δάνεια από την τράπεζα την οποία αγόρασαν, είναι πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να χειριστεί η Τράπεζα της Ελλάδος.