Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις “επιδρομές” της Τουρκίας στον κυριαρχικό της χώρο, όπως η ΑΟΖ και το FIR, καθώς μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της, καταγγέλλοντας τις επιθετικές ενέργειες. 


Με αφορμή τις NAVTEX που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία, με τις οποίες θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα στα οικόπεδα στο οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν έρευνες για φυσικό αέριο τον Ιούλιο, η διεθνολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, μιλώντας στο SIgmaLive αναφέρει οι σύμμαχοι της Κύπρου, όπως οι εταιρίες με τις οποίες έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια, οι χώρες τους αλλά και οι σύμμαχοι που διατηρεί στη Μέση Ανατολή, θα στηρίξουν την εν λόγω στάση. 


Διαβάστε ακόμα: Η Τουρκία κατεβάζει το Barbaros στην Καρπασία για σεισμικές έρευνες

Όπως λέει χαρακτηριστικά “την ίδια ώρα, οφείλουμε να συνεκτιμούμε την πορεία του Κυπριακού, με την ιλιγγιώδη ρευστότητα της Περιοχής μας. Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη, με την Αμερική, τη Ρωσία, τη Συρία του Άσαντ, το Ισραήλ, το Ιράν, την Ευρώπη, την Αίγυπτο αλλά και με το ΝΑΤΟ”.
Έτσι, προσθέτει, είναι αν η Κυπριακή Δημοκρατία καταλήξει σε μια οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, θα προσφέρει αυτόματα στην Τουρκία ένα τεράστιο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της, ανατρέποντας έτσι το ισοζύγιο δυνάμεων. 


“Βρισκόμαστε προ ενός νέου ιταμού Τελεσιγράφου. Ή να υποκύψουμε στη λύση τους πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις ή να αναβάλλουμε τις γεωτρήσεις μέχρι να υποκύψουμε στη λύση τους”, προσθέτει, λέγοντας ότι η Κύπρος δεν πρέπει να υποκύψει. 


“Η ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία”
Αυτό που πρέπει να γίνει, αναφέρει, είναι η Κύπρος να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει στην Τουρκία άμεσα ουσιαστικές και οδυνηρές πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις. 


“Όταν ο κ. Γιούγκερ διακήρυξε προχτές ότι το πλήγμα στη Σουηδία είναι πλήγμα εναντίον όλων των κρατών δηλαδή των ευρωπαϊκών, πόσω μάλλον μια εισβολή τρίτης χώρας εναντίον μέλους της ΕΕ. Στη Ρωσία η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις βαρύτατες για την προσάρτηση εδάφους της Ουκρανίας, μιας χώρας ώρας που δεν είναι ούτε υποψήφιο μέλος. Για την νέα εισβολή της Τουρκίας σε μέλος της, γιατί δεν το κάνει; Ο κ. Γιούγκερ που είναι τόσο γαλαντόμος στην Τουρκία, που θεωρεί «τελευταία ευκαιρία» τώρα τη Λύση και η κ. Μογκερίνι που εγγυάται τάχα, την εφαρμογή της λύσης”, υπογραμμίζει.


Το μέλλον της Τουρκίας μετά από το δημοψήφισμα
Όσον αφορά στο οριακό “ΝΑΙ” που πέτυχε ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν στο δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Απριλίου, η κα Σταύρο θεωρεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξελίσσεται σε καταστροφέα της πατρίδας του. 


“Μετά το περσινό Πραξικόπημα, αντί να επουλώσει τις πληγές της χώρας του και να φροντίσει την επάνοδο στη σταθερότητα, την Εθνική Ενότητα, την Κοινωνική Συνοχή, και την Αλληλεγγύη, επιδόθηκε σε Διώξεις και Εκδίκηση. Το Δημοψήφισμα, για να περιβληθεί με εξουσίες δικτάτορα, ήταν το μόνο που δεν έπρεπε να κάνει. Το αποτέλεσμα ήταν κι αυτό οριακό και προϊόν νοθείας”, λέει. 
Όσον αφορά στο μέλλον της Τουρκίας, η κα Σταύρου εκφράζει την άποψη ότι η χώρα πλέον, ως “τριτοκοσμική δικτατορία” θα εισέλθει σε μια περίοδο όπου θα μαστίζεται από πραξικοπήματα, με την πολιτική αστάθεια να παρατείνεται, σε μια κατάσταση υπό συνεχές καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 

“Η οικονομία θα καταρρέει, ο δυτικός προσανατολισμός θα απομακρύνεται και οι Τούρκοι μοιραία θα καταφεύγουν σε πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, αλλά και την Ελλάδα. Με αυτό το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Τουρκίας, θα είναι ποτέ δυνατό να πάρει ο Ερντογάν ή άλλος Πρόεδρος τολμηρές αποφάσεις, να τερματίσει την κατοχή, να αποσύρει τα στρατεύματα, να παραιτηθεί από τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, να μην επιμείνει στην εκ περιτροπής προεδρία και μάλιστα χωρίς τις τέσσερις ελευθερίες που θα κάνουν την Κύπρο να γεμίσει με χιλιάδες Τούρκους; Πιστεύω ποτέ, κανείς. Θα συνεχίζει να εκβιάζει με την ελπίδα ότι θα υποκύψουμε εμείς”, καταλήγει.