26.03.2017
Χρύσανθος Τσουρούλλης
ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ, ΕΣΥ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΣ;
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν μπορεί να κρύψει τη δυσφορία του για το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Λευκωσία αυτές τις μέρες, από εκείνους που υποτίθεται ότι τον υποστηρίζουν
Τελικά, όσο απογοητευτική και αν είναι η εικόνα, είναι αληθινή: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει ό,τι ζητά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Εκτός και αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, που λένε ότι κάποιοι συναγερμικοί βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτές τις μυστικές συμφωνίες και θα μπούμε ξανά σε περιπέτειες
Τελικά, ο Μουσταφά Ακιντζί επέβαλε τους όρους του. Ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να διορθώσει το «λάθος». Εκείνος του απάντησε όμως ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιστορία. «Τι να διορθώσουμε;», διερωτήθηκε, «την Ιστορία»; «Είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα, καταγράφονται κατά την ιστορική διαδρομή κάθε κράτους, κάθε λαού. Συνεπώς, τι θα διορθώσουμε;».
Φαίνεται όμως ότι δεν είχαν την ίδια άποψη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Όπως μας αποκάλυψε αυτές τις μέρες ο κ. Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Μ. Ακιντζί, ο τελευταίος είδε και τους δυο κομματικούς ηγέτες στα κατεχόμενα και τα κανόνισε όλα. Από τη μια, το ΑΚΕΛ να αφήσει τα τερτίπια και να ψηφίσει την πρόταση του ΔΗΣΥ. Από την άλλη, το κόμμα του Προέδρου να φέρει στη Βουλή τη «διόρθωση» που απαιτούσε ο ίδιος.
Τελικά, όσο απογοητευτική και αν είναι η εικόνα, είναι αληθινή: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει ό,τι ζητά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Εκτός και αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, που λένε ότι κάποιοι συναγερμικοί βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτές τις μυστικές συμφωνίες και θα μπούμε ξανά σε περιπέτειες.
Ο… διαγωνισμός ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Φαίνεται ότι με δυο... δείπνα καθάρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και πέτυχε εκείνο που αρνήθηκε να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο τελευταίος βρέθηκε «κρεμασμένος» από τους δυο κομματικούς ηγέτες που υποτίθεται ότι τον στηρίζουν. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα ο Πρόεδρος. Μέχρι τώρα διακήρυττε συνέχεια ότι ο ίδιος είναι εκεί και περιμένει τον Μ. Ακιντζί να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση, αφού εκείνος εγκατέλειψε.
Κανονικά, με τους όρους που έβαλαν ο Μπουρτζιού και μετά ο Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να πάει σε δείπνα και διαπραγματεύσεις χωρίς να πληγεί σοβαρά το γόητρό του. Σχεδόν επιδεικτικά ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «έγινε ένα βήμα» και ότι άμα ολοκληρώσει η Βουλή ψηφίζοντας για την ικανοποίησή του, τότε θα ξεκινήσει και τις διαπραγματεύσεις. Όλοι σημειώνουν ότι με αυτά τα κόλπα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης καταφέρνει να κρύψει ότι έγινε απόλυτο όργανο του Ερντογάν και ότι θα κάνει τα πάντα για να μην έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πριν από το δημοψήφισμα της Άγκυρας.
Πρόκειται για πραγματική κοροϊδία. Διότι όλοι ξέρουμε ότι τις διαπραγματεύσεις έχει διακόψει το δημοψήφισμα του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η επιτήδεια τουρκική πολιτική κατάφερε να συζητάμε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν εξαιτίας ενός δημοψηφίσματος του 1950! Σε αυτό συνέβαλαν, χωρίς σχεδόν να το καταλάβουν, Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου. Τα δυο μεγάλα κόμματα βρέθηκαν σε ανταγωνισμό ποιος θέλει πιο πολύ τη διαπραγμάτευση. Κατάφεραν να διασύρουν τη Βουλή και τους τους Κύπριους πολίτες που τους παρακολουθούν, έχοντας στο μυαλό χίλιες απορίες. Κυρίως όμως δυσκολεύουν το έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επιπλέον το ΑΚΕΛ, σε δημόσιες παρεμβάσεις, δεν διστάζει να σπάσει κάθε «κόκκινη γραμμή», υποβάλλοντας ότι ο Πρόεδρος πρέπει να δεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία, αλλά και να «συζητήσει» τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες για Τούρκους. Το επιχείρημά τους είναι πάντα οι.... «συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ».
Υπό το βάρος των απειλών
Όλα αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο την ώρα που ο Πρόεδρος τρέχει στην Αμερική και μετά στη Ρώμη για να κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τη θέση μας στις διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν μπορεί να κρύψει τη δυσφορία του για το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Λευκωσία αυτές τις μέρες, από εκείνους που υποτίθεται ότι τον υποστηρίζουν.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι εάν ο Νίκος Αναστασιάδης θα πάει ξανά σε δείπνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, μαζί με τις γνωστές «αστρολογικές συνταγές Έιντε», πώς θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο και τις προχτεσινές απειλές της Άγκυρας για τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. Υπάρχει κανένα νόημα, όταν οι άλλοι βγάζουν αεροπλάνα και πολεμικά πλοία για να σε απειλήσουν, εσύ να λες ότι θα διαπραγματευτείς; Τι νόημα είχε να ποζάρει δίπλα του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Υπουργός Ενέργειας την ώρα που πέταξε το σφυρί, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι Τούρκοι, από την Άγκυρα, του εξήγησαν ότι δεν πρέπει να κάνει κανένα σχέδιο για την ενέργεια;
Ο πολίτης διερωτάται τώρα, τι νόημα έχει η διαπραγμάτευση σε αυτή τη στιγμή. Και ακόμα, εάν έχει νόημα να συνομιλεί με τους Τουρκοκυπρίους, ενώ στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν ότι είναι με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν που συνομιλεί.
Ο Τούρκος δικτάτορας απειλεί τους πάντες και τα πάντα και την Ευρώπη ολόκληρη. Η Ευρωπαία Υπουργός Εξωτερικών κυρία Φ. Μογκερίνι υπέδειξε στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Διότι, μόλις δυο μέρες πριν από τη φρικιαστική επίθεση στο Λονδίνο, ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν πια να κοιμούνται ήσυχοι τη νύχτα. Ασχέτως εάν είναι σύμπτωση, η αξιωματούχος της Κομισιόν σχεδόν υπονόησε ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι «ύποπτος» για το φονικό στο Λονδίνο!
Το ερώτημα λοιπόν είναι ποια είναι η θέση ενός τόσο φιλοευρωπαίου ηγέτη, όπως ο Νίκος Αναστασιάδης, να εμπλέκεται στα παιχνίδια του Μουσταφά Ακιντζί και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελίσσεται σαν ο «ορκισμένος εχθρός της Ευρώπης».
Εδώ στην Κύπρο, το πιεστικό ερώτημα είναι τι ακριβώς περιμένει ο Πρόεδρος από αυτή τη «δηλητηριασμένη διαπραγμάτευση», όπως τη χαρακτήριζε παλιός διπλωμάτης με μεγάλη πείρα. Μπορεί οι ηγέτες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ να παρασύρθηκαν στις μικροπολιτικές και τα κόλπα των γνωστών κύκλων της «όποιας λύσης», που παρουσιάζονται πιο φανατικοί και από τα πιο ακραία στελέχη του... ΕΛΑΜ.
Μπορεί όμως και ο ηγέτης της χώρας να δώσει τέτοια εικόνα; Βέβαια τα δυο κόμματα που τον υποστηρίζουν δεν του άφησαν κανένα περιθώριο, αφού σχεδόν συνωμότησαν με τον Μουσταφά Ακιντζί. Έτρεξαν να τον συναντήσουν στους οντάδες του στα κατεχόμενα, την ώρα που ο Πρόεδρος έλειπε στο εξωτερικό.
Τι μπορεί να περιμένει;
Και αν τελικά ο Πρόεδρος ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις παραβλέποντας τον εξευτελισμό του, τι μπορεί άραγε να περιμένει από τις συνομιλίες με τον Ακιντζί; Τι ακριβώς μπορεί να διαπραγματευτεί στο επόμενο διάστημα, με όλα αυτά τα δεδομένα; Η Τουρκία περιμένει και αξιώνει τις «τέσσερεις ελευθερίες». Δηλαδή να μπει η ίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο στην Κύπρο και μέσω Κύπρου. Ο Ακιντζί διαμήνυσε εκατό φορές ότι χωρίς να του δοθεί «στο χέρι» η προεδρία του κράτους δεν συζητά τίποτα. Ταυτόχρονα, όμως, θέλει και εγγυήσεις και βέτο παντού, και δεν μπορεί να κάνει και πολλά-πολλά για τα στρατεύματα και τα λοιπά, αφού αυτά είναι «θέματα Άγκυρας».
Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρός μας μπορεί να πάει στις περιβόητες διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να τις δει να καταρρέουν στις επόμενες εβδομάδες. Θα κερδίσει κάποιο χρόνο απέναντι στους αντιπάλους του, που έχουν ήδη εκστρατεύσει σε προεκλογικό για να τον «εκθρονίσουν». Αλλά θα δυσκολευτεί πολύ να εξηγήσει πώς από εκεί που είχε τον συνομιλητή του στη γωνιά επειδή αποχώρησε, τελικά τον φέρνει πίσω με παρακάλια και υποκλίσεις. Όλα δείχνουν ότι κινδυνεύει να βρεθεί ο ίδιος στη γωνιά.
Διότι επιπλέον δεν θα μπορεί να συζητήσει τις «μεσολαβητικές προτάσεις» Έιντε για τις «τέσσερεις ελευθερίες» των Τούρκων. Οι προτάσεις του Νορβηγού διπλωμάτη είναι ήδη γνωστές και προσπάθησε να τις περάσει και στον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Θέλει να πείσει την ελληνική πλευρά να εγκαταλείψει το «όχι» και να πει «το συζητάμε...». Ούτε μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ να ήταν! Εκτός και αν η γραμματεία της Εζεκία Παπαϊωάννου απλώς επαναλαμβάνει τις «εποικοδομητικές ιδέες» Έιντε. Όπως φάνηκε σε κάποιες στιγμές να κάνει και η Πινδάρου.