30.11.2014
Θανάσης Αθανασίου
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει επιτέλους να αρχίσει να εργάζεται υπέρ των συμφερόντων των τουρκοκυπρίων και να πάψει να λειτουργεί ως όργανο εκτέλεσης των οδηγιών και διαταγών της Άγκυρας.
Είναι προφανές πλέον ότι οι θέσεις της ηγεσίας των τουρκοκυπρίων ταυτίζονται με την Τουρκία και συγχρόνως εκπορεύονται από την Τουρκία, γεγονός που προκαλεί τους τουρκοκυπρίους, οι οποίοι είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο η τ/κ ηγεσία βοηθά την Τουρκία να εκπληρώσει τους στόχους της στην περιοχή, εις βάρος των κύπριων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και λοιπών (όχι λιγότερο σημαντικών) μειονοτήτων.
Οι μελετημένοι, ψύχραιμοι, «νούσιμοι» και ρεαλιστές τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται τις προθέσεις της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας και δεν διστάζουν να διατυπώσουν ανοικτά, χωρίς φόβο τη θέση τους. Ο εθνικισμός δεν έχει καμιά θέση σε μερίδα της τουρκοκυπριακής επιστημονικής κοινότητας.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις τουρκοκύπριων πολιτικών επιστημόνων και καθηγητών πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η τ/κ πολιτική ηγεσία φοβάται να αντισταθεί στην Τουρκία λόγω κυρίως οικονομικών παραγόντων.
Ενδεικτικά αναφέρω αποσπάσματα από τοποθετήσεις τ/κ ειδικών σε θέματα πολιτικών επιστημών.
Στο ερώτημα «αν οι τ/κ πολιτικοί φοβούνται την Τουρκία», η Δρ. Umut Bozkurt, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών σχέσεων, απάντησε ξεκάθαρα «ναι».
Επεξηγώντας τη θέση της, ανέφερε ότι «ξέρουμε ότι στο παρελθόν, όταν η Τουρκία δεν ήταν ευχαριστημένη από τον τ/κ ηγέτη, δεν έστελνε λεφτά και η «κυβέρνηση» έπεφτε. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το «κράτος», που δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα και δεν αναγνωρίζεται από κανέναν πλην της Τουρκίας, εξαρτιόταν και εξαρτάται εξολοκλήρου, οικονομικά και πολιτικά από την Τουρκία. Για αυτό το λόγο, οι τ/κ πολιτικοί δεν ρισκάρουν να τα βάλουν με την Τουρκία».
Ο τουρκοκύπριος πολιτικός επιστήμονας Dr Yucel Vural, εστιάζει στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, συνδέοντας ουσιαστικά τις ενέργειες της Άγκυρας με το κυπριακό και το ψευδοκράτος. Αποκαλύπτεται, ότι η Τουρκία επιδιώκει μέσω των κατεχομένων να διατηρήσει, να ενισχύσει ή να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη και να αναγνωριστεί ως τέτοια, από τα κράτη της περιοχής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Dr Vural, «η Τουρκία απαιτεί ουσιαστικά αναγνώριση της δυνατότητάς της να γίνει αποδεκτή ως περιφερειακή δύναμη από άλλα κράτη της περιφέρειας. Όπως εκφράστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο, η Τουρκία δεν προτίθεται να αποδεχθεί τη διαμόρφωση οποιασδήποτε γεωπολιτικής κατάστασης, η οποία θα απομονώνει την ίδια από τις δραστηριότητες εξερεύνησης για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Μέλη της τ/κ επιστημονικής κοινότητας, αναγνωρίζουν επίσης ως κίνδυνο την ενδεχόμενη «επανεκλογή» του τ/κ ηγέτη Ντρερβις Έρογλου στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Dr. Erol Kaymak , οι διαδικασίες ενόψει των επικείμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα, θα οδηγήσουν την κατάσταση τουλάχιστον έξι μήνες πίσω και υπάρχει ο κίνδυνος, αυτή η εξέλιξη να ευνοήσει μόνο τον Έρογλου, ο οποίος είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Δρ. Umut Bozkurt, η οποιά τονίζει ότι «ο Έρογλου είναι γνωστός για την παραδοσιακή του στάση και δεν με εκπλήσσει διότι είναι εθνικιστής». Προσθέτει ότι ο Έρογλου «δεν υποστηρίζει λύση ομοσπονδίας και μιλά για δύο λαούς. Είναι δεδομένο ότι ο Έρογλου δεν επιθυμεί ομοσπονδιακή λύση».
Φαίνεται, συνεπώς, ότι η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία "κάνει πλάτες" και βοηθά την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της και να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της στην περιοχή, εις βάρος του συνόλου των κυπρίων, με φθηνές δικαιολογίες περί «προστασίας των τουρκοκυπρίων», οι οποίοι κινδυνεύουν… από τι; Από κανέναν και τίποτε. Το πολύ-πολύ να κινδυνεύουν από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, από την οποία κινδυνεύουμε όλοι.
Το ερώτημα είναι «γιατί οι τουρκοκύπριοι ανέχονται αυτή την κατάσταση και γιατί δεν αντιδρούν;». Το ερώτημα, βεβαίως, δεν είναι ρητορικό, αλλά ερευνητικό και επιδέχεται αρκετών προσεγγίσεων και αναλύσεων.