Sigmalive

Ο νόμος ανοίγει την πόρτα στην παρανομία


Name Είναι εξευτελιστικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο και όχι μόνο, σχετικά με τους νόμους που τίθενται σε ισχύ και τις τακτικές που υιοθετούνται, με σκοπό την αύξηση και την εξοικονόμηση των πόρων για τα δημόσια ταμεία, την τόνωση, τάχα μου τάχα μου, της οικονομίας του τόπου και της διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής. Η νομοθεσία για αύξηση στη φορολογία των καπνικών και η τακτική της «πόρτας» στα αεροδρόμια για τους οφειλέτες του δημοσίου, δεν θα μας βγουν σε καλό.

Αύξηση στη τιμή των καπνικών
Η αύξηση, για παράδειγμα στην τιμή των καπνικών θα προκαλέσει σειρά άλλων αρνητικών επιπτώσεων. Θα παρατηρηθεί έξαρση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων από τρίτες χώρες, οι πολίτες θα προμηθεύονται τα τσιγάρα τους από τα κατεχόμενα (όχι ότι τώρα δεν το κάνουν και ο καθένας θωρεί την πούγκαν του έτσι όπως μας εκαταντήσαν), κάποιοι θα αναγκαστούν να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα και συνεπώς θα προκύψει το ακριβώς αντίθετο, από το αναμενόμενο, αποτέλεσμα.

Η αύξηση δεν θα γεμίσει τα ταμεία του κράτους, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που αναμένεται και θα γίνει παράλληλα στροφή στην παρανομία… Θα καταστεί αναγκαίο να πληρώνουμε αστυνομικούς για έρευνες και καταστολή του φαινομένου και πάει λέγοντας.

Συνεπώς, η αύξηση της φορολογίας σε κάποια προϊόντα δεν συντελεί πάντοτε στη εισροή περισσότερων χρημάτων στα κρατικά ταμεία.

Ενδεικτικά, τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης καπνικών στην Ελλάδα, μετά την αύξηση της φορολογίας έχουν μειωθεί κατά 6,54% στα τσιγάρα.

«Πορτα» στα αεροδρόμια για τους οφειλέτες του Δημοσίου
Αλήθεια, έχουν σκεφτεί όλοι αυτοί οι ειδήμονες, πόσοι πολίτες θα στραφούν στο παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων για να ταξιδέψουν, στην περίπτωση που δεν τους επιτραπεί να ταξιδέψουν από τα νόμιμα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Έχουν συνειδητοποιήσει ότι, την ίδια ώρα που καταγγέλλουμε διεθνώς την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας από τον κατοχικό στρατό και της ελεύθερης διακίνησης, η ίδια η Δημοκρατία καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, σε μια σπασμωδική κίνηση, είσπραξης των οφειλών;

Βεβαίως, κανένας δεν αντιλέγει ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι είσπραξης των οφειλών, αλλά με πιο έξυπνο τρόπο και όχι με παροδικά χωρκατιλλίκια που κόφκει ο νους του κάθε άσχετου. Πώς είναι δυνατόν να στερείται, από τον κάθε πολίτη, η δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης και να καταπατώνται με αυτό τον χυδαίο τρόπο τα δικαιώματα του;

Εγείρεται, επομένως, όπως παρατήρησε ένας φίλος και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, η ανάγκη για ταξινόμηση σε μη εξυπηρετούμενες οφειλές και πραγματικούς μπαταχτσήδες. Επιβάλλεται λοιπόν να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ όσων πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μεσούσης και της οικονομικής κρίσης και όσων προσπαθούν να κάμουν τα παλλούτζια τους χρυσά στην πλάτη των συμπολιτών τους.
 

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter