Στις 24 Απριλίου 1931, μια ομάδα 38 ευέλπιδων της Μόρφου αποφασίζει την ίδρυση του Αθλητικού Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Μόρφου. Η συγκέντρωση έγινε στο ίδιο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Λουκής Ακρίτας. Εκεί γεννήθηκε κι ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου. Αρχικά προτάθηκε το όνομα «Νέα Γενιά», αλλά στη συνέχεια δόθηκε το όνομα «Διγενής Ακρίτας», που συνόψιζε την εθνική δράση του σωματείου, αλλά και μία παράδοση που έλεγε πως ο Διγενής Ακρίτας έζησε εκεί στην ακριτική Μόρφου. Έμβλημά του είναι ο Τοξότης και χρώματα το πράσινο και άσπρο. Στους σκοπούς του νεοσύστατου σωματείου ήταν η εθνική, ηθική, καλλιτεχνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του λαού και ειδικά της νεολαίας, η τόνωση και διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, η παραγωγή, ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλητισμού.
Ο Διγενής έφτιαξε αμέσως ομάδα, που για πολλά χρόνια αγωνιζόταν στα διάφορα αγροτικά πρωταθλήματα στην επαρχία Κερύνειας. Την περίοδο 1968-69 εντάσσεται στην ΚΟΠ σαν σωματείο Β΄ Κατηγορίας και οι δυνατότητές του φαίνονται σχεδόν αμέσως, αφού την περίοδο 1969-70 ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ανεβαίνει στην Α΄ Κατηγορία. Εκεί γράφει τη δική του ιστορία και μάλιστα από την πρώτη χρονιά παίρνει τη δεύτερη θέση και συμμετέχει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αντιμετωπίζει την πανίσχυρη Μίλαν Ιταλίας. Χάνει και στα δύο παιχνίδια 4-0 και 3-0 (και τα δύο έγιναν στο Μιλάνο).
Η ομάδα της Μόρφου δέχεται το 1974 καίριο πλήγμα από την τουρκική εισβολή, όμως καταφέρνει να κρατηθεί στην Α΄ Κατηγορία μέχρι το 1979 και στη συνέχεια άρχισε ο κατήφορος.
Μετά από 21 χρόνια, ο Διγενής κατάφερε να επανέλθει στην Α΄ Κατηγορία (2000-2001) και να κάνει πάλι μια πολύ καλή παρουσία, όμως τα προβλήματα τον οδηγούν ξανά στον κατήφορο και φέτος στα 80χρονα του σωματείου η ομάδα υποβιβάζεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην Γ΄ Κατηγορία.
Η «χρυσή» σελίδα
Ασφαλώς η «χρυσή» σελίδα του Διγενή ήταν η πρώτη του παρουσία στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας το 1970-71, όπου και πήρε τη 2η θέση στην τελική βαθμολογία.
Να θυμηθούμε τα αποτελέσματα που έφερε αυτή την περίοδο.
ΑΕΛ: 1-0, 1-0
Αλκή: 1-0, 1-2
Ανόρθωση: 0-2, 1-1
ΑΠΟΕΛ: 1-0, 0-0
Απόλλωνας: 1-0, 1-2
ΑΣΙΛ: 3-1, 0-0
Ολυμπιακός: 1-2, 1-1
Ομόνοια: 2-1, 1-0
Παραλίμνι: 2-0, 0-0
ΠΟΛ: 0-0, 1-1
Σαλαμίνα: 2-2, 0-0
* Σε 22 συνολικά αγώνες πήρε 27 βαθμούς, αφού πέτυχε 9 νίκες, 9 ισοπαλίες και δέχθηκε 4 ήττες, έχοντας συντελεστή τερμάτων 21-15 (την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος). Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πήρε 31 βαθμούς, ενώ άφησε πίσω του ιστορικές ομάδες που πρωταγωνιστούσαν.
* Προπονητής της μεγάλης αυτής ομάδας ήταν ο Κώστας Ταλιάνος, ενώ προηγήθηκε ο Νησίφορος και ακολούθησαν οι Μακ Πάρλαντ, Χαριλάου, Μ. Μάρκου, Τ. Αντωνίου, Μ. Κωνσαντίνου, Σ. Κωνσταντίνου κ.ά.
* Σπουδαίοι παίκτες έπαιζαν τότε στον Διγενή Μόροφυ. Οι Ευθυμίου, Κ. Τσιάκκας, Χρ. Σκαπούλλης, Π. Αργυρού, Ηλ. Φυλακτού (Εξαδάκτυλος), Χ. Χαριλάου, Μ. Σκαπούλλης, Μάνος, Κρίνος, Ν. Τσιάκκας, Κωσταρής, Ροβέρτος, Συμεωνίδης, Π. Τσίγγης, Σταυρής, Ζαντής, Χαμπής, Α. Τσίγγης, Γκούρας, Λουκά, Χριστοδούλου.
* Στη φωτογραφία μας το κατάμεστο Δημοτικό Στάδιο Μόρφου (μια κερκίδα υπήρχε) πριν από το τοπικό ντέρμπι Διγενής - ΑΕΜ (δεξιά οι ομάδες).
Διγενής Μόρφου το 1970
Από τις ομάδες που κέρδισαν τις εντυπώσεις και το θαυμασμό των φιλάθλων όταν ανήλθε στην Α΄ Κατηγορία, το 1970, ήταν ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου. Οι πιο παλαιοί θυμούνται νοσταλγικά την ισχυρή ομάδα του Διγενή με τις αξιόλογες μονάδες, που είχε πρώτα με τον Κώστα Ταλιάνο προπονητή και αργότερα τον Πίτερ Μακ Πάρλαντ.
Στη φωτογραφία μας, μια από τις ομάδες του Διγενή εκείνης της αξέχαστης εποχής. Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Χαριλάου, Ευθυμίου, Κ. Τσιάκκας, Χρ. Σκαπούλλης, Μ. Σκαπούλλης, Δ. Αργυρού.
Καθήμενοι οι Κρίνος, Ηλ. Εξαδάκτυλος, Συμεωνίδης, Μάνος, Κωσταρής.
Το πάθος για... άνοδο στην Α΄ Κατηγορία
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο πολλές ομάδες να επιδιώκουν την άνοδό τους στην Α΄ Κατηγορία. Είναι θεμιτό και κατανοητό μια ομάδα να έχει φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους, όμως πρέπει παράλληλα να γίνεται και αυτοκριτική και να απλώνουμε το χέρι μας μέχρι εκεί που φτάνει.
Ναι μεν η άνοδος στους «μεγάλους» αποτελεί επιτυχία και ικανοποιεί το γόητρο των φίλων μιας ομάδας, όμως πολλές φορές φέρνει αρνητικές συνέπειες, όταν η ομάδα υποβιβαστεί. Πολλοί έχουν πει πως όταν ανέβουν θα κάνουν λογικές κινήσεις και δεν θα ξανοιχθούν οικονομικά, αλλά στην πορεία παρασύρονται και ξεφεύγουν από τα μεγέθη τους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τις συνέπειες του πάθους τους για άνοδο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι απ' όλες τις ομάδες που κατά καιρούς υποβιβάστηκαν από την Α΄ Κατηγορία, οι μοναδικές που κατάφεραν διαχρονικά να επιβιώσουν είναι οι παραδοσιακές. Δηλαδή, η Νέα Σαλαμίνα, ο Άρης, η Αλκή και ο Ολυμπιακός. Κλασικό παράδειγμα είναι το Θ.Ο.Ι. Λακατάμειας, που έπαιξε ένα χρόνο στην Α΄Κατηγορία (2005-06) και φέτος είναι στην Δ΄ Κατηγορία.
Την άνοδό τους φέτος στην Α΄ Κατηγορία επιδιώκουν η Ομόνοια Αραδίππου (μετά από 15 χρόνια και αφού είχε μια πολύχρονη παρουσία στην Α΄ Κατηγορία) και η Αναγέννηση Δερύνειας (που έχει τρεις παρουσίες προηγουμένως, ενώ υποβιβάστηκε και στην Γ΄ Κατηγορία). Η μοναδική «επαρχιακή» ομάδα που δεν έπεσε από τότε που ανήλθε στην Α΄ Κατηγορία είναι η Ένωση. Θυμηθείτε Διγενή (φέτος έπεσε στην Γ΄ Κατηγορία), ΑΣΙΛ, Αγία Νάπα, ΑΠΕΠ, Ονήσιλος, Ερμής, Κεραυνός, Θ.Ο.Ι., Χαλκάνορας κ.ά. Η ουσία δεν είναι μόνο να ανέλθεις και να μείνεις (αυτό θα ήταν το ιδανικό) αλλά όταν πέσεις... να κρατηθείς.
Μικρά - μικρά ενδιαφέροντα
* Λήγει τον Αύγουστο η μεταβατική περίοδος των τριών χρόνων που δόθηκε για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου και δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί κλειστά κυκλώματα. * Είναι ορατός, λοιπόν, ο κίνδυνος να μην ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα στη νέα χρονιά. Μιλάμε για κλειστές αίθουσες και ποδοσφαιρικά γήπεδα. * Ο ΚΟΑ θα αποφασίσει σύντομα για τα ιδιόκτητα γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ με τον Άρη. Μέχρι τώρα δεν συζητήθηκαν τα χρηματικά ποσά που θα δώσει ο Οργανισμός. * Το Διοικητικό θα επανέλθει στον Απόλλωνα, όπου όλοι αναμένουν να γνωρίσουν και την κίνηση των νεαρών μελών του σωματείου που θέλουν να αναλάβουν. * Το οικονομικό είναι μεγάλος πονοκέφαλος και αυτοί που φέτος τραβούν το βάρος περιμένουν τη λήξη της περιόδου για να φύγουν. * Δυο μεγάλα και καθιερωμένα ονόματα που ήλθαν στο ποδόσφαιρό μας, ο Μπάγεβιτς και ο Σουμ, δεν κατάφεραν να πετύχουν. Ο Μπάγεβιτς έφυγε, ο Σουμ θα φύγει τέλος της περιόδου. * Θα μείνει ο Σόσιν στον Άρη και για τη νέα περίοδο. Ο Πολωνός είναι πρώτος σκόρερ στη Β΄ Κατηγορία και φαίνεται να βρήκε τον εαυτό του. * Είναι το καλύτερο για τον Σόσιν. Αν δεν το προσέξατε, για πρώτη φορά ο Π. Κόστα έβγαλε τη σεζόν σε μια ομάδα. * Ωραίο κι αυτό. Ο Ολυμπιακός, μετά από ενάμιση μήνα, κάλεσε τον Αλβανό τερματοφύλακα Χίντι και του ανακοίνωσε πρόστιμο λόγω της αποβολής του με τον Απόλλωνα. * Μπορεί να μην έχει ακόμα προπονητή ο Ολυμπιακός, αλλά ο Π. Σάββα κάνει μετεγγραφικά ταξίδια. Για να κερδίζει χρόνο το σωματείο. * Φεύγουν διάφοροι ξένοι παίκτες από ομάδες, όμως κάποιοι θα βρουν στέγη σε άλλες κυπριακές ομάδες. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. * Πρώτα ήθελε λίγους και ποιοτικους παίκτες η ΑΕΚ, τώρα γίνεται λόγος για μίνιμουμ 7 μετεγγραφές. Να θυμάστε πως κάτι τέτοιο θα γίνει σε όλες σχεδόν τις ομάδες. * Όσο για τα... κριτήρια, μην ανησυχείτε. Όλες θα βρουν τρόπο... να τα περάσουν.