Απεσταλμένος ΕΑΚ / Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Δέκα χρυσά μετάλλια, πέντε στον Στίβο, τρία στην Κολύμβηση και από ένα σε Επιτραπέζια Αντισφαίριση και Σκοποβολή, ήταν ο απολογισμός της Κύπρου στη σημερινή  ημέρα των 14ων ΑΜΚΕ που διεξάγονται στο Λιχτενστάιν. Η χώρα μας ανέβασε τη συγκομιδή της στα 29 μετάλλια (12 χρυσά, 11 αργυρά και 6 χάλκινα).

Εξαιρετική συγκομιδή στον Στίβο
Βάση σχεδίου κύλησε   η πρώτη μέρα στον Στίβο. Κάτω από ψιλόβροχο και έντονο κρύο, η Κύπρος κατέκτησε πέντε χρυσά, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα. Κυριαρχήσαμε στα 100μ., όπου πήρε χρυσό ο Παναγιώτης Ιωάννου με χρόνο 10,60 και η Άννα-Ραμόνα Παπαϊωάννου με 11,86. Τις άλλες τρεις πρωτιές πήραν ο Νίκανδρος Στυλιανού στο επί κοντώ με επίδοση 5.00μ., η Μερόπη Παναγιώτου στα 800μ. με χρόνο 2:10,52 και ο Ζαχαρίας Άρνος στο τριπλούν με άλμα στα 15.98μ. Επτά εκατοστά πιο πίσω (15.91μ.) έμεινε ο Παναγιώτης Βόλου, αλλά με μόλις δύο συμμετέχοντες στο αγώνισμα, δεν πήρε το αργυρό.
Μεγάλη προσπάθεια έκανε στο ύψος η Λεοντία Καλλένου, αλλά η Μαυροβούνια Μαρίγια Βούκοβιτς ήταν απλά καλύτερη, με την 17χρονη Κύπρια να μένει στο αργυρό με άλμα 1.77μ. Ο Αμινέ Καντίρι τερμάτισε δεύτερος στα 800μ., όπως και η Στέλλα Χριστοφόρου στο αντίστοιχο αγώνισμα γυναικών, παρά το γεγονός ότι είχε πρόβλημα τραυματισμού. Χάλκινο στα 800μ. πήρε ο Χρίστος Δημητρίου, ενώ αργυρό στο επί κοντώ ο Ανδρέας Ευσταθίου με άλμα στα 4.70μ. Το άλλο χθεσινό χάλκινο της Κύπρου κατέκτησε ο Άνθος Χριστοφίδης στα 100μ. με χρόνο 10,84. Εκτός μεταλλίων στα 5.000μ. (4ος) έμεινε ο Τζεμπέλ Αχμέντ που έκανε χρόνο 14:52,98, χάνοντας το μετάλλιο στο σπριντ, ενώ 5η ολοκλήρωσε την κούρσα των 10.000μ. η Μαριλένα Σοφοκλέους με χρόνο 37:36,83.
Σήμερα  είχαμε και τις ημιτελικές κούρσες των 400μ. ανδρών και γυναικών. Οι Κυριάκος Αντωνίου και Ρηγίνος Μενελάου προκρίθηκαν με τον 2ο και 3ο καλύτερο χρόνο αντίστοιχα, ενώ πρόκριση πήρε και η Παρασκευούλα Θρασυβούλου με τον 6ο καλύτερο χρόνο. Εκτός έμεινε η Ραφαέλλα Δημητρίου. Ο Στίβος συνεχίζεται αύριο Παρασκευή.

Ικανοποίηση για την Κολύμβηση
Άκρως ικανοποιητική ήταν η σημερινή  συγκομιδή της Κολύμβησης. Τρία χρυσά κι ένα αργυρό ήταν ο απολογισμός της δεύτερης μέρας της διοργάνωσης στην πισίνα. Με τις σταθερές αξίες (Άννα Στυλιανού και Αλέξανδρος Μπακτιάροφ) να δίνουν βροντερό «παρών», αλλά και την επιστροφή της «μεγάλης κυρίας» της κυπριακής κολύμβησης. Η Μαρία Παπαδοπούλου που συμμετέχει ανελλιπώς σε ΑΜΚΕ από το 1995 (με μοναδική εξαίρεση το 2009 στην Κύπρο), έφτασε σε άλλη μια μεγάλη επιτυχία στην καριέρα της. Κέρδισε τα 100μ. πεταλούδα με 1:03,37, ενώ δεύτερη ήταν η Άννα Σοκόλεβα με 1:04,19. Η Παπαδοπούλου «πετούσε» από τη χαρά της, αφού στα 31 της χρόνια είναι ακόμη σε θέση να διακρίνεται. «Έχω κερδίσει πολλά μετάλλια από το 1995 μέχρι σήμερα. Είχα κι άλλες επιτυχίες σε Μεσογειακούς και Κοινοπολιτειακούς, αλλά αυτό το μετάλλιο το ήθελα πάρα πολύ κι είμαι πολύ χαρούμενη που το εξασφάλισα», μας είπε η πρωταθλήτριά μας.
Στο ψηλότερο σκαλί ανέβηκε σήμερα  και η Άννα Στυλιανού κερδίζοντας τα 400μ. ελεύθερο με 4:16,64 (Νέα Επίδοση Αγώνων). Ο Αλέξανδρος Μπακτιάροφ ζευγάρωσε τα χρυσά του (το πρώτο ήταν προχθές) κερδίζοντας την κούρσα των 100μ. πεταλούδα με 54,70. Ο Γιάννης Ζήνωνος ήταν 4ος στα 100μ. ύπτιο (1:01,05), η Χριστίνα Βοσκού ήταν 5η στα 100μ. πρόσθιο (1:17,24). Στα 400μ. ελεύθερο ο Παπαγιαννόπουλος ήταν 5ος με 4:27,17, ο Χατζηκωνσταντίνου 6ος με 4:17,51, ενώ η ομάδα ανδρών στη σκυταλοδρομία 4x200μ μεικτή (8:16,52) τερμάτισε 5η.

Πετυχημένη η πετόσφαιρα
Απόλυτα πετυχημένη ήταν η δεύτερη μέρα για το βόλεϊ και το μπιτς βόλεϊ, αφού οι εθνικές μας ομάδες πέτυχαν τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Η εθνική γυναικών έκανε ποδαρικό, αφού δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να ξεπεράσει το εμπόδιο του Λουξεμβούργου κερδίζοντας με 3-0 σετ (25-20, 25-28, 25-12). Ο Μανώλης Ρουμελιώτης πάντρεψε την εμπειρία με τον ενθουσιασμό από τα νιάτα και τα πρώτα δείγμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η εθνική μας (σήμερα στις 17:00 θα αντιμετωπίσει το Λιχτενστάιν) αγωνίστηκε με τις Σίσκου, Χαραλάμπους, Ναστια Νοβίκοβα, Μιχαήλ, Ιορδάνους, Μανίταρου, Μοσφιλιώτη (λίμπερο) Δ. Κωνσταντίνου, Κούτα, Ανδρέου.
Η εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών νίκησε την Ανδόρα με 3-0 σετ (25-17, 25-11, 25-15) σε μια επίδειξη ανωτερότητας. Οι διεθνείς μας που σήμερα (15:00) θα αντιμετωπίσουν τους Ισλανδούς, πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση κι ο Κώστας Δεληκώστας είχε την ευκαιρία να δώσει σε όλους χρόνο συμμετοχής. Αγωνίστηκαν οι Οικονομίδης, Γεωργίου, Πλατρίτης, Χατζηφιλίππου, Κνέζεβιτς, Αλεξίου, Παπαχριστοδούλου (λίμπερο), Παπαιωάννου, Παναγιωτίδης, Τσαγγαρίδης.
Δύο στα δύο για τους Δημήτρη Αποστόλου και Κωνσταντίνο Ευσταθίου που συνθέτουν την εθνική μπιτς βόλεϊ. Μετά την Ανδόρα κέρδισαν και το Μονακό με 2-0 (21-17, 21-18) και ανέβηκαν στην πρώτη θέση.

Χρυσό στο πινγκ πονγκ
Με εξαιρετικό τρόπο έκλεισε η σημερινή  μέρα στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η Εθνική ανδρών των Μάριου Γιάγκου, Όγκνιαν Σεραφίμοφ και Ανδρέα Τζιάμπου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό κερδίζοντας σε ένα συγκλονιστικό τελικό το Λουξεμβούργο με 3-2. Η Εθνική γυναικών, που αποτελείται από τις Λουίζα Κουρέα, Άννα Μίτοβα και Ελευθερία Παναγιώτου πήρε το αργυρό μετάλλιο, μετά την ήττα από το Λουξεμβούργο και τη νίκη κόντρα στο Μονακό. Σήμερα ξεκινά στην επιτραπέζια αντισφαίριση το διπλό ανδρών και γυναικών.

Όγδοος ο Χαραλάμπους στη σκοποβολή
Το χρυσό μετάλλιο στο Αεροβόλο Πιστόλι από την Ειρήνη Παντελή ξεχώρισε στη χθεσινή μέρα, ενώ την 4η θέση μετά από υπερπροσπάθεια στο τέλος πήρε η Κωνσταντίνας Πρατσή στο ίδιο αγώνισμα. Στους άνδρες ο Νεοκλής Χαραλάμπους πήρε την 8η θέση στον τελικό με επίδοση 544 και 85.5.

Όλο νίκες στο τένις
Δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια χθες για την Κύπρο. Στο ατομικό γυναικών η 15χρονη Μάρα Αργυρίου κέρδισε 2-0 σετ (6-0, 6-3) την Μπέρτα Γιουνκόσα από την Ανδόρα και αντιμετωπίζει σήμερα το μεσημέρι την Κίμπερλι Κασάρ από τη Μάλτα για τα προημιτελικά. Στο διπλό γυναικών η Μάρα Αργυρίου και η Ιωάννα-Νένα Σάββα επικράτησαν 2-0 σετ (6-0, 6-0) τις Καταρίνα Μπρετ και Λουίς-Άλις Γκαμπαρίνι από το Μονακό και σήμερα παίζουν στα ημιτελικά με τις Στέφανι Βογκτ και Καθίνκα Βον Ντάιτσμαν από το Λιχτενστάιν. Τέλος, στο ατομικό ανδρών, ο Φίλιππος Τσαγγαρίδης αντιμετωπίζει σήμερα για τα προημιτελικά στις 11 το πρωί τον 35χρονο Γκιγιόμ Κουιλάρ (Νο1284 στον κόσμο) από το Μονακό.

Σκουός: Νίκη αύριο  και χρυσό
Μετά τις δύο σημερινές  νίκες απέναντι στην Ισλανδία (2-1) και το Μονακό (3-0) για το ομαδικό γυναικών, η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι την Μάλτα. Με νίκη η ομάδα μας κατακτά το χρυσό, ενώ σε περίπτωση ήττας, το νησί μας θα περιοριστεί στο αργυρό μετάλλιο.