Κατηγορείται για κατάχραση εξουσίας στη Γαλλία επί προεδρίας Σαρκοζί - Η σιδηρά κυρία θα μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια, καταθέτοντας ακόμη και ως ύποπτη για το σκάνδαλο Μπερνάρ Ταπί
ΤΟ ΔΝΤ εξακολουθεί να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τη Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ
Ίσως για χρόνια η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ θα μπαινοβγαίνει σε δικαστικές αίθουσες, καταθέτοντας ακόμη και ως ύποπτη, σύμφωνα με τη γραμματέα της Ένωσης Γάλλων Δικαστών και Εισαγγελέων Βιρζινί Ντιβάλ. Μπορεί αυτό να μην επηρεάζει τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, όπως είπε ο δικηγόρος της. Μπορεί το ΔΣ να τη στήριξε πλήρως εκδίδοντας αμέσως ανακοίνωση. Μπορεί οι πιθανότητες καταδίκης της να είναι απειροελάχιστες. Όμως η δικαστική της περιπέτεια δεν παύει να είναι «ενοχλητική», σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση ανώτατου στελέχους του ΔΝΤ στο Reuters.
Ως γνωστό, μετά από καταγγελίες βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2011, όταν τότε η κ. Λαγκάρντ ετοιμαζόταν να… ζεστάνει την καρέκλα του ΔΝΤ, το δικαστήριο του Παρισιού διέταξε έρευνα σε βάρος της για το σκάνδαλο Ταπί. Δηλαδή του επιχειρηματία, πρώην Υπουργού του Μιτεράν και προέδρου της Μαρσέιγ, που αργότερα έγινε «κολλητός» του Σαρκοζί.
Η Λαγκάρντ ελέγχεται σήμερα για «κατάχρηση εξουσίας και δημόσιου χρήματος», επειδή ως Υπουργός Οικονομικών το 2008 ενέκρινε αποζημίωση 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί από την Credit Lyonnais.
O αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας θεωρούσε ότι εξαπατήθηκε το 1993 από την τράπεζα στη διαδικασία πώλησης μετοχών του στην Adidas.
Το 2006 έχασε στο ανώτατο δικαστήριο, αλλά το σύστημα «Σαρκοζί - Λαγκάρντ» τον έσωσε σαν από μηχανής θεός, αφαιρώντας την υπόθεση από τη Δικαιοσύνη και παραπέμποντάς τη σε διοικητική επιτροπή, που αποφάνθηκε υπέρ του. Αυτό που ξένισε ιδιαίτερα ήταν ότι η Λαγκάρντ αγνόησε τις ενστάσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Φυσικά δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια χρηματισμού της πρώην Υπουργού. Όμως ακόμη και η εξόφθαλμη επίδειξη πολιτικής εύνοιας με δημόσιο χρήμα αρκεί για να θαμπώσει το κύρος της….
Ο Σαρκοζί και η ασυλία του
Ο Νικολά Σαρκοζί θα μπορούσε εξίσου να βρει τον μπελά του για το σκάνδαλο Ταπί, αλλά φρόντισε έγκαιρα «να οργανώσει την ποινική του ασυλία», όπως σχολιάζει η «Monde». Ως πανίσχυρος Υπουργός Εσωτερικών, στις 24 Φεβρουαρίου 2007 (λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας) ο Σαρκοζί φρόντισε να τεθεί σε ισχύ μια «φωτογραφική» τροποποίηση στο άρθρο 68 του Συντάγματος, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Σιράκ.
Με αυτή δυσχεραίνεται η παραπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας (πλην της περίπτωσης εσχάτης προδοσίας), αφού, πέραν του ότι απολαμβάνει ποινική ασυλία, απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής και της Γερουσίας για να τον απαλλάξουν από τα καθήκοντά του.
Εως τότε τη δίωξη του Προέδρου αποφάσιζε ένα σώμα 12 βουλευτών και 12 γερουσιαστών. Η πράξη για την οποία ελέγχεται η Λαγκάρντ τελέστηκε στις 16 Ιουνίου 2007, αμέσως μετά την εγκατάσταση του Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία. «Στο πολιτικό μας σύστημα είναι αδιανόητο να έλαβε η Υπουργός Οικονομικών μια τόσο σοβαρή απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση του «υπερ-προέδρου»», επισημαίνει η «Monde», συμπληρώνοντας ότι «στο καθεστώς «μονοκρατορίας» που είχε εγκαθιδρύσει ο Σαρκοζί, η Λαγκάρντ δεν μπορεί παρά να ενήργησε κατόπιν εντολών του».
Έφοδος στο σπίτι της
Πάντως προ δέκα ημερών, η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε «έφοδο» στο σπίτι της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της έρευνας για την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas στην τράπεζα Credit Lyonnais.
«Η κυρία Λαγκάρντ δεν έχει να κρύψει τίποτα», δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ. «Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία θα συμβάλει στο να απαλλαγεί η πελάτισσά μου από την κατηγορία της διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος», πρόσθεσε.
Έρευνες έχουν γίνει επίσης στο σπίτι και στο γραφείο του πρώην Γενικού Γραμματέα της Γαλλικής Προεδρίας Κλοντ Γκεάν, στο σπίτι του Ταπί και σε εκείνο του Στεφάν Ρισάρ, του διευθυντή του γραφείου της Λαγκάρντ την εποχή των υπό εξέταση γεγονότων.
Η κυρία της λιτότητας με μισθό €31.700
ΑΥΤΟ και αν αποτελεί σκάνδαλο… Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κρίστιν Λαγκάρντ, η οποία ουκ ολίγες φορές επιτέθηκε λεκτικά τόσο σε Κύπρο όσο και Ελλάδα, καλώντας μας επανειλημμένα σε λιτότητα, αμείβεται μηνιαίως με το ποσό των 31.700 ευρώ. Αυτό τουλάχιστόν είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε επικεφαλής του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ δημοσίευσε το συμβόλαιό της, σύμφωνα με το οποίο ο βασικός μισθός της είναι 467.940 δολάρια τον χρόνο, ενώ της δίνεται επίδομα για έξοδα παράστασης (χωρίς δικαιολογητικά), ύψους 83.760 δολαρίων τον χρόνο.
Εμπιστοσύνη εκφράζει το ΔΝΤ
ΤΟ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τη Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωπος του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η πρόσφατη έρευνα των γαλλικών Αρχών στο σπίτι της Λαγκάρντ στο Παρίσι, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί.
«Το διοικητικό συμβούλιο (που εκπροσωπεί τις 188 χώρες-μέλη του ΔΝΤ) ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων εξελίξεων, και συνεχίζει να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες της Γενικής Διευθύντριας να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», είπε ο Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Στις 20 Μαρτίου αστυνομικοί ερεύνησαν την κατοικία της Λαγκάρντ στη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την απόφαση που είχε λάβει η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ το 2008, όταν ήταν ακόμη Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, να παραπέμψει στη διαιτησία την αντιδικία μεταξύ του Ταπί και της Credit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας Adidas.
Με τη διαδικασία αυτή ο Ταπί βγήκε ωφελημένος, αφού έλαβε αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, υπενθυμίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται ακόμη από τη γαλλική δικαιοσύνη.