Το Φ.Α. είναι εθνικής και όχι κομματικής σημασίας, τονίζει
Το νέο σχήμα και ο νέος ρόλος της ΚΡΕΤΥΚ που μεθοδεύει το Υπουργείο Εμπορίου ήταν η κύρια διαφωνία του Σόλωνα Κασίνη, που οδήγησε στην απόφαση παραίτησής του


Οριστική και αμετάκλητη είναι η παραίτηση του Σόλωνα Κασίνη από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ. Η απόφαση του κ. Κασίνη να παραιτηθεί, παρέμεινε αδιαφοροποίητη και μετά τη συνάντηση που είχε προχθές το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίον εξήγησε και κατ’ ιδίαν τους λόγους της παραίτησής του. Αν και ο θεωρούμενος ως «ισχυρός άνδρας» των κυπριακών υδρογονανθράκων άφησε να νοηθεί ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη λήψη της οριστικής του απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν τυπικού χαρακτήρα, η οποία επισημοποίησε τα δεδομένα. Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κασίνης έκανε λόγο για ανησυχίες, τις οποίες εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφορικά με τα θέματα του φυσικού αερίου, ωστόσο, όπως ανέφερε, το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου και η συνομολόγηση κάποιου συμφωνητικού με την NOBLE δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι ο στόχος που έχει τεθεί για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος αυτού του έτους, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Αξιοπερίεργη σιωπή

Αξιοπερίεργη είναι, ωστόσο, η… απόλυτη σιγή ιχθύος που τηρούν τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα -συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα- αναφορικά με την παραίτηση του κ. Κασίνη, η οποία, όχι μόνο είναι γνωστή εδώ και μέρες, αλλά, επιπλέον, συνοδεύτηκε από πολύ σοβαρές καταγγελίες, απευθυνόμενες προς πολλές πλευρές. Και η στάση αυτή καθίσταται ακόμα πιο αξιοπερίεργη και, ενδεχομένως, πολιτικά «ύποπτη», αφού η παραίτηση του τέως, πλέον, αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ, αφορά στο κεφαλαιώδες θέμα της ενέργειας, το οποίο είναι παγκοίνως αποδεκτό πως αποτελεί τη μοναδική προοπτική εξόδου της Κύπρου από τους μαιάνδρους της οικονομικής κρίσης και επανόδου της στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Και ένα θέμα, για το οποίο ακόμη και μία απλή ειδησεογραφική… παρωνυχίς, μπορούσε να προκαλέσει… ασίγαστες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κόμματα και Κυβέρνηση.

Στην αφάνεια η ΚΡΕΤΥΚ

Σε ό,τι αφορά την ΚΡΕΤΥΚ, ο Σόλων Κασίνης ανέφερε ότι αυτή έμεινε στην αφάνεια και δεν εξυπηρετούσε τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Έπρεπε να υποβάλω την παραίτησή μου, λόγω πατριωτισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει κινητήρα επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας, υποβοηθώντας παράλληλα τους νέους και τους ανέργους να βρουν δουλειά… Όσον αφορά, εξάλλου, το πώς θα δραστηριοποιηθεί απ' εδώ και πέρα, βεβαίωσε ότι, εφεξής, θα εργάζεται σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο, ώστε «να βοηθήσει νέα παιδιά στον τομέα των υδρογονανθράκων». «Το 1972, όταν πήγα στην Αγγλία για να σπουδάσω, έβλεπα τους Ινδούς να σκουπίζουν τους δρόμους. Δεν θέλω», τόνισε, «οι Κύπριοι να σκουπίζουν στους δρόμους του υγροποιημένου φυσικού αερίου». Παρά την αποχώρησή του, ωστόσο, από τη «θεσμική» διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων και του φυσικού αερίου, ο κ. Κασίνης ξεκαθάρισε ότι θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον τομέα των υδρογονανθράκων, υποδεικνύοντας ότι τα θέματα φυσικού αερίου είναι εθνικής και όχι κομματικής σημασίας.

Νέο σχήμα και ρόλος…

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κύρια αιτία της παραίτησης του κ. Κασίνη είναι η διαφωνία του ως προς το νέο σχήμα και τον ρόλο που θα έχει εφεξής η ΚΡΕΤΥΚ, καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας, πρόκειται να δημιουργηθεί μια άλλη δομή της ΚΡΕΤΥΚ, με άλλο, επταμελές, συμβούλιο, χωρίς εκτελεστικούς συμβούλους. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι η αρμοδιότητα στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την προώθηση των ενεργειακών θεμάτων «μετακυλίεται» από τους τεχνοκράτες στην πολιτική εξουσία, δηλαδή στην Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου.

Όπως ανέφερε στη «Σ» καλά ενημερωμένη πηγή επί των ενεργειακών, «είναι προφανές, πως ένα μη εκτελεστικό συμβούλιο, προϊόν "πολιτικών σχεδιασμών", δεν μπορεί να έχει ουσιαστική εξουσία ή ρόλο, αντίθετα, θα είναι εντεταλμένο στην υλοποίηση προειλημμένων αποφάσεων, που θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο». Ωστόσο, η υψηλού επίπεδου και εξειδίκευσης εμπειρογνωμοσύνη στα θέματα της ενέργειας, υπέδειξε περαιτέρω, «αποτελεί όρον εκ των ων ουκ άνευ για τη χάραξη και διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα, εκ των πραγμάτων, να κληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να προσφέρουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη, που ουδεμία σχέση έχουν με την Κύπρο, τα προβλήματα και τις ανάγκες της.

Έλλειψη συντονισμού
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας άλλος σημαντικός λόγος που οδήγησε τον κ. Κασίνη στην παραίτηση, ήταν η πλήρης έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και του Υπουργείο Εμπορίου, αλλά και η παράκαμψη, στην ουσία, του διοικητικού συμβουλίου της ΚΡΕΤΥΚ από τη διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων.
Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, μία μόνο φορά έγινε συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου με το ΔΣ της ΚΡΕΤΥΚ, παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις των εκτελεστικών συμβούλων προς το Υπουργείο, να υπάρχει συντονισμένη επαφή και συνέργεια, πέρα από τις κατά μόνας συναντήσεις που διεξάγονταν με τον Πρόεδρο της Υπηρεσίας, Χαράλαμπο Έλληνα.
Παράλληλα, πρόβλημα συνεννόησης και έλλειψης συνέργειας φαίνεται να υπήρχε και με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπο Έλληνα, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές από τα περιβάλλον του κ. Κασίνη, ακολουθούσε ανάλογη τακτική «παραγνώρισης και παράκαμψης του ΔΣ».