Πρόσφερε υποτροφίες αξίας 150 χιλ. ευρώ για το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ο 48χρονος Κύπριος επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής παρέδωσε χθες στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, την επιταγή για τις πρώτες τρεις υποτροφίες


Σε μια συγκινητική και συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο 48χρονος Κύπριος επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής, κάτοικος Νέας Υόρκης, παρέδωσε χθες στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, την επιταγή για τις πρώτες τρεις υποτροφίες στο πλαίσιο δωρεάς του για πρόγραμμα υποτροφιών για φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους 150 χιλιάδων ευρώ. Η δωρεά δόθηκε στη μνήμη του αδελφού του, Άλκη Πογιατζή, που πέθανε στα 55 του χρόνια τον Ιούλιο 2012. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην παρουσία της Αμερικανίδας συζύγου του κ. Πογιατζή, Ντόνα και των παιδιών τους, Έλενας και Αλέξιου, καθώς και του Αντιπρύτανη και στελεχών του Πανεπιστημίου.

Μια μικρή, αλλά σημαντική αρχή
Καλωσορίζοντας τον Ρόη Πογιατζή και την οικογένειά του, ο Πρύτανης κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι στη φετινή εκδήλωση αποφοίτησης, η κεντρική ομιλία αφορούσε την βοήθεια των Κυπρίων της διασποράς τα δύσκολα χρόνια της κυπριακής εκπαίδευσης προς το τέλος της τουρκοκρατίας και τις αρχές της αποικιοκρατίας. Είπε ο κ. Χριστοφίδης: «Ήμασταν ένας λαός που βγαίναμε από το σκοτάδι της οθωμανικής αυτοκρατορίας χωρίς σχολεία, χωρίς δασκάλους, χωρίς υποδομή και πρέπει να πούμε ότι η αρχή έγινε χάρη στη βοήθεια των Κυπρίων της διασποράς - κυρίως των Κυπρίων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου. Μέσα σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια που ζούμε σήμερα, βλέπω και πάλι τους Κύπριους της διασποράς να στέκονται δίπλα μας σε πολλά επίπεδα. Ξέρω ότι αυτά που υπογράφουμε σήμερα είναι μόνο μια μικρή αλλά πολύ σημαντική αρχή». Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης κάλεσε όλους να θυμηθούν τον μ. Άλκη Πογιατζή. «Είμαι σίγουρος», είπε, «ότι εκεί που είναι, θα νιώθει πολύ χαρούμενος για τον αδελφό του, την οικογένεια του αδελφού του και γι’ αυτό που κάνουμε σήμερα».

Φιλανθρωπική πλατφόρμα
Ο Ρόης Πογιατζής μιλώντας στα Αγγλικά, αφού όπως εξήγησε, η σύζυγος και τα παιδιά του δεν μιλάνε Ελληνικά, εξέφρασε ευχαρίστηση για την υπογραφή της συμφωνίας για ένα αρχικό ποσόν 150 χιλιάδων ευρώ για παροχή υποτροφιών σε φοιτητές του Πανεπιστημίου, στη μνήμη του αδελφού του Άλκη Πογιατζή. Είπε ότι οι υποτροφίες θα παραχωρούνται κάθε χρόνο για δέκα χρόνια σε τρεις διακριθέντες μεταπτυχιακούς φοιτητές στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, τις Εφαρμοσμένες Επιστήμες και στη Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για άλλους φιλάνθρωπους για να συνεισφέρουν στις εκπαιδευτικές ανάγκες νεαρών αντρών και γυναικών στη χώρα μας που έχουν οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς. Θα είμαι σε επαφή με τον Πρύτανη κ. Χριστοφίδη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πλατφόρμας στις ΗΠΑ, όπου διαμένω, που πιθανόν να κινήσει το ενδιαφέρον άλλων Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών και φιλάνθρωπων που θα ήθελαν να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας
ΣΤΗ δική του σχολική ζωή και στη σχέση του με τον αδελφό του Άλκη, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Ρόης Πογιατζής. «Καθώς θυμάμαι τη δική μου σχολική ζωή, ως ένα προσφυγόπουλο 9 χρονών από την Αμμόχωστο», είπε, «ήμουν αρκετά τυχερός να έχω κερδίσει μια υποτροφία στο φημισμένο Κολέγιο Αθηνών στην Ελλάδα. Αργότερα πήρα ακόμα μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, που μου επέτρεψε να πάρω το πανεπιστημιακό μου πτυχίο και να δημιουργήσω τη βάση για τη δική μου εκπαίδευση. Ο μεγαλύτερος αδελφός μου Άλκης με έσπρωχνε πάντα για να πετύχω ακαδημαϊκά και υπήρξε καθοριστική η συμβολή του στην ακαδημαϊκή μου εξέλιξη. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εκπαίδευση και κατάφερε να μάθει καλά πολλές γλώσσες, όπως Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά, καθώς πίστευε πάντα ότι η παιδεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βάση για την επιτυχία ενός ανθρώπου. Ήταν ένας ποιητής που εξέφραζε τα συναισθήματά του μέσω της γλώσσας και τα ποιήματά του ενέπνευσαν πολλούς - τα ποιητικά βιβλία του ήταν οι συλλογές "Homecoming Ripples", "Rifts and Rivules" και "The Eagle died in the Air".

»Ο Άλκης δημοσίευσε ποιητικές συλλογές στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Η πρώτη ελληνική ποιητική του συλλογή, "Ρωγμές και Ρείθρα", δημοσιεύτηκε το 1995 και μεταφράστηκε στα Αγγλικά το 1996 με τον τίτλο "Rifts and Rivules". Το 1996 δημοσίευσε τη δεύτερη ελληνική ποιητική του συλλογή "Μύχιοι Φλοίσβοι" και ποιήματα από αυτή την έκδοση περιλαμβάνονται δημοσιευμένα στη συλλογή "Homecoming Ripples"».

Με σπασμένη από συγκίνηση φωνή, ο Ρόης Πογιατζής ανέφερε ότι «δυστυχώς η ζωή του Άλκη τέλειωσε πρόωρα στις 24 Ιουλίου 2012, ενώ κολυμπούσε στον κόλπο της Λάρνακας. Θα τον θυμάμαι πάντα, όπως ήταν τρυφερός και αξιαγάπητος άνθρωπος. Ελπίζω ότι οι νέοι που θα επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών, μια μέρα θα βοηθήσουν άλλους που θα έχουν ανάγκη».

* Εκτενέστερη συνέντευξη με τον Ρόη Πογιατζή και τον Πρύτανη, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, θα δημοσιεύσουμε στην έκδοσή μας της ερχόμενης Κυριακής.