ΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ποτέ δεν πεθαίνουν! Οι ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις πάντοτε νεκρανασταίνονται. Ο Δ. Χριστόφιας παινεύεται και υπερηφανεύεται ότι είναι ακραιφνής κομμουνιστής. Το διασάλπισε προχθές και στη Μόσχα. Δικαίωμά του. Εξακολουθεί ακόμα να είναι και Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό του, είναι και του τόπου, επειδή είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι' ακόμα μια φορά, ο Δ. Χριστόφιας επιβεβαίωσε ότι δρα και αντιδρά περισσότερο ως Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ παρά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προφανώς αναζωογονηθείς από τις αναμνήσεις των -κομμουνιστικών- φοιτητικών του χρόνων, παρεσύρθη από τον οίστρο των συναισθημάτων του και εξετράπη σε πολιτικές θέσεις ίσως βλαπτικές για τις σχέσεις μας με άλλες δυνάμεις, πέραν της Ρωσίας.
Δεν υποτιμά κανείς όσα πέτυχε και υπέγραψε με τη Μόσχα. Πέραν, όμως, αυτών, ο Πρόεδρος υπέπεσε, πιστεύουμε, σε ένα βαρυσήμαντο πολιτικό ολίσθημα, που ενδέχεται να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο Κυπριακό και στην Κύπρο. Επιπόλαια υποτίμησε τους άλλους μεγάλους δρώντες στην περιοχή μας. Με αυταρέσκεια και μη συγκαλυπτόμενη έπαρση διακήρυξε με υπερηφάνεια πως η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., είναι ένα από τα δυο-τρία κράτη-μέλη που «δεν είναι συνδεδεμένη και δεν θα συνδεθεί με το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον όσο κυβερνά η δική μου κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω και οι επόμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε. Θεωρούμε πως ο Πρόεδρος διέπραξε πρωτοφανές ατόπημα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη πού έγιναν οι δηλώσεις του.
Ο Πρόεδρος δεν απευθύνεται σε άσχετους. Οι τρεις εγγυήτριες -ακόμα- δυνάμεις της Κύπρου είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Οι Βρετανοί διατηρούν δύο μεγάλες, κυρίαρχες βάσεις, που χρησιμοποιούνται εδώ και 50 χρόνια από το ΝΑΤΟ. Το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο κτίστηκε με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος ανήκει, είτε αρέσει στον Δ. Χριστόφια είτε όχι, στη σφαίρα επιρροής του ΝΑΤΟ. Είναι, ουσιαστικά, ΝΑΤΟ. Η απόλυτη σιγουριά του Προέδρου ότι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τι και ποιον εξυπηρετεί; Τα αντιΝΑΤΟϊκά σύνδρομα του ΑΚΕΛ; Πάντως όχι την Κύπρο. Σίγουρα, όμως, την Τουρκία, που θα μπορεί να γωνιάζει ανεμπόδιστα την... υπερδύναμη Κύπρο.
Η Κυβέρνηση όφειλε να είχε κάνει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία!). Γιατί; Για να μπορούμε να συμμετέχουμε, όπως και όλοι οι εταίροι μας, σε θεσμούς και όργανα της Ε.Ε., εξυπηρετικά της Κύπρου. Ο Πρόεδρος αρνείται! Υπερήφανα! Θεωρεί, φαίνεται, πως τα αντιΝΑΤΟϊκά του σύνδρομα μπορεί να τίθενται υπεράνω των ευρύτερων συμφερόντων του τόπου. Επειδή ενίσχυσε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, δεν σημαίνει ότι μπορεί ν' ανατινάσσει τις σχέσεις μας με τις άλλες δυνάμεις. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παίζει μεγάλα παιγνίδια.