Δεν κάνει πίσω ο Μάικ Τύμβιος, ο οποίος μιλώντας στη «Σημερινή» όχι μόνο ζητεί να του μεταβιβαστεί η περιουσία που υπέδειξε η «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους στη Λάρνακα, αλλά θα προσφύγει και πάλι, όπως δηλώνει στο ΕΔΑΔ.

Με τη νέα προσφυγή του θα ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσής του και θα καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία για μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΕΔΑΔ. Όπως είναι γνωστό, ο Τύμβιος δέχθηκε φιλικό διακανονισμό με την Τουρκία μέσω της «επιτροπής αποζημιώσεων». Ο διακανονισμός προβλέπει ανταλλαγή της κατεχόμενης περιουσίας του στην Τύμπου με ακίνητη τ/κ περιουσία στη Λάρνακα, η οποία περιλαμβάνει δύο σχολεία. Τον Απρίλιο του 2008, το ΕΔΑΔ επικύρωσε το φιλικό διακανονισμό. Ο Μάικ Τύμβιος χαρακτηρίζει «καραγκιόζηδες» όσους υποστηρίζουν ότι έχασε την περιουσία του στα καζίνα των κατεχομένων, ενώ ζητεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη συνέντευξη ζητώντας σας να μου πείτε τις απ’ εδώ και πέρα προθέσεις σας, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι θα παρεμποδίσει τις όποιες προσπάθειές σας για περίφραξη του επίμαχου τεμαχίου στη Λάρνακα...

Η περίφραξη είναι το τελευταίο πράγμα το οποίο θέλω να κάνω. Εγώ έχω μιαν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο έχει εγκρίνει ως αποτελεσματική θεραπεία την ανταλλαγή περιουσίας με την Τουρκία μέσω της «επιτροπής αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα. Εδώ θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, την οποία θέλω να καταλάβει ο κόσμος. Από καιρού εις καιρόν ακούω κάποιους της Εισαγγελίας, κάποιους πολιτικούς, κάποιους νομικούς να εμφανίζονται στην τηλεόραση και να μιλούν για παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων». Αυτή η «επιτροπή αποζημιώσεων» δεν είναι παράνομη. Έχει εντολή από το ΕΔΑΔ να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει μέσο αποζημιώσεων και εξετάζεται η ικανότης αυτής της επιτροπής, και είναι αυτή η επιτροπή που έστειλε τη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού στο ΕΔΑΔ, το οποίο την αποδέχθηκε. Πώς είναι παράνομη όταν την αποδέχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Όμως στην ερώτησή σας. Εγώ έχω μιαν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μου στερούν μια περιουσία αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ. Έχω ανταλλάξει περιουσία αξίας 60 εκατομμυρίων. 600 σκάλες γης στην Τύμπου γύρω από το αεροδρόμιο. Αν ήταν στις ελεύθερες περιοχές, θα ήταν 60 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί το έκανα και δέχτηκα χαμηλότερη τιμή και να πάρω 30 εκατομμύρια αντί 60; Γιατί δεν θα έπαιρνα τίποτε στο τέλος της ημέρας.
Η οικογένειά μου έχει πολλή περιουσία και στο Βαρώσι και στην Κερύνεια. Αυτή η περιουσία δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτή τη συμφωνία. Εγώ βάσει της απόφασης αυτής θα διεκδικήσω την περιουσία μου. Αυτή η απόφαση είναι τελεσίδικη, αμετάκλητη και δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την εφαρμογή της. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να το κάνουν.
Με ποιον τρόπο εσείς θα ενεργήσετε, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση;
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κινηθεί νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον παρεμβαίνει σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτή είναι παρέμβαση τρίτου. Γι’ αυτόν το λόγο εγώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζω με τους νομικούς μου συμβούλους προσφυγή πίσω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην επανεξέταση της υπόθεσής μου και στην επανεξέταση των ενστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προέβαλλε τότε. Οι ενστάσεις αυτές ήταν μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος υπέβαλε ενστάσεις για το φιλικό διακανονισμό, βασιζόμενος πάνω στο νόμο του κηδεμόνα. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι αν προχωρήσει αυτό, το ΕΔΑΔ θα εξετάσει και την εγκυρότητα του κηδεμόνα. Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να γίνει αυτό, διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα. Διότι θα υπάρξει προηγούμενο και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να πάρουν τις περιουσίες τους απ’ εδώ, χωρίς να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να τους εμποδίσει, διότι ο κηδεμόνας, κακά τα ψέματα, είναι αντισυνταγματικός.
Δεν σας τρομάζει και μόνο η σκέψη το παράδειγμά σας να ακολουθούσαν χιλιάδες πρόσφυγες;
Δεν με τρομάζει καθόλου, διότι μετά από 35 χρόνια σταμάτησα να τρομάζω. Μετά από 35 χρόνια απάθειας απ’ οποιαδήποτε κυβέρνηση, έχω σταματήσει και εγώ να τρομάζω και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα.
Και είναι λύση ο συμβιβασμός με τον κατακτητή;
Όχι. Είναι λύση επιβίωσης, κατά την άποψή μου. Έπειτα από 35 χρόνια έχω δικαίωμα εγώ να κρίνω, εφόσον καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα να προχωρήσω. Εγώ δεν είμαι πρόσφυγας. Είμαι εκτοπισθείς. Πόσω μάλλον οι πρόσφυγες.
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από εσάς από οικονομικής άποψης. Θα σας έλεγα να πάτε στους συνοικισμούς, να δείτε πώς είναι να ζει κάποιος μέσα στα τσιμεντομπλόκ...
Ναι, αλλά αυτοί οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν σπίτι τους καμιά φορά; Τι άλλο να κάνουν; Χωρίς να προτρέπω κανέναν να κάνει το ίδιο με μένα, μπορούν να το σκεφτούν. Μπορούν να ανταλλάξουν και αυτοί να πάρουν αποζημιώσεις. Στο τέλος της ημέρας, όπως εγώ βλέπω τα πράγματα, έστω και αν προσπαθεί ο κύριος Χριστόφιας για μια σωστή λύση, η λύση θα είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία, η οποία στο τέλος θα είναι «εκείνοι απ' εκεί και εμείς απ' εδώ». Προχθές παρουσιάστηκε μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 68% των Τουρκοκυπρίων επιθυμούν δύο κράτη. Το 68% που ήταν του «Ναι», έχει γίνει «Όχι». Απ’ εδώ παραμένουμε στο 70%. Τι γίνεται; Να μη διεκδικήσω την περιουσία μου; Να την αφήσω να χαθεί; Ένας από τους τρόπους επίλυσης του Κυπριακού είναι η ανταλλαγή περιουσιών.

Θησαυρίσανε σε βάρος των προσφύγων
Αυτά που λέγονται σε παρασκηνιακό επίπεδο, ότι πολύ πιθανόν να προχωρήσατε σε αυτή την κίνηση γιατί ίσως να χάσατε την περιουσία σας στα καζίνα, έχουν βάση;
Αυτά είναι κακόβουλα σχέδια του κάθε «καραγκιόζη». Διότι εγώ την απόφαση του ΕΔΑΔ την είχα το 2003. Τα οδοφράγματα άνοιξαν το 2003. Πώς έχασα την περιουσία μου πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα; Πηδούσα πάνω από τα οδοφράγματα και πήγαινα να παίξω στα καζίνα; Αυτά είναι κακόβουλα για τους κάθε «ηλιθίους», οι οποίοι δεν είχαν με τίποτα άλλο να ασχολούνται και οι οποίοι θησαυρίσανε σε βάρος των προσφύγων, εκτοπισθέντων και πληγέντων με τις υπεραξίες της γης τους.
Θεωρείτε δηλαδή ότι κάποιους «ευνόησε» η εισβολή;
Βεβαίως. Αν έμπαιναν οι Τούρκοι από την Πάφο και τη Λεμεσό, θα ήταν το ίδιο η Πάφος και η Λεμεσός όπως είναι σήμερα; Η Κερύνεια θα ήταν σίγουρα πιο ανεπτυγμένη, αν κρατούσαμε εμείς τις περιουσίες μας. Καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να φορολογηθούν αυτές οι υπεραξίες της γης.

«Η Κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι του ψόφιου κοριού»
Επιδιώξατε να μιλήσετε με κάποιον αξιωματούχο; Διότι πλέον τίθεται θέμα να ζημιωθεί η πλευρά μας σε σχέση με το Κυπριακό...
Βεβαίως. Τελευταία έστειλα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακόμη περιμένω απάντηση. Με τους νομικούς μου συμβούλους έχουμε στείλει δύο επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, δύο επιστολές στη Γενική Εισαγγελία και δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μια εγώ προσωπικά, και τρεις επιστολές στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας. Η μόνη απάντηση που έχουμε λάβει είναι από το Κτηματολόγιο, ότι περιμένουν γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, για να προχωρήσουν στη μεταβίβαση. Και ερωτώ. Περιμένουν γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα πάνω σε απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία είναι αμετάκλητη και τελεσίδικη; Δεν είμαι νομικός. Είμαι Μικροβιολόγος Διδάκτωρ της Κλινικής-Χημικής Παθολογίας, αλλά νομίζω ότι είναι γελοίο. Φοβούνται να επικαλεστούν τον κηδεμόνα, διότι με το να επικαλεστούν τον κηδεμόνα θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Το συγκεκριμένο τεμάχιο δεν εμπίπτει στον κηδεμόνα, γιατί εγκαταλείφθηκε κατά τις διακοινοτικές ταραχές του '63. Με λίγα λόγια, εμείς το πήραμε. Δεν είναι περιουσία που εγκαταλείφθηκε το 1974.
Ο κηδεμόνας καλύπτει τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν το 1974.
Ωστόσο, κύριε Τύμβιε, στο συγκεκριμένο τεμάχιο υπάρχουν σχολεία. Είναι σωστό να σας μεταβιβαστεί αυτή η γη και να βγάλετε έξω τα παιδιά;
Δεν έχω σκοπό να κατεδαφίσω οτιδήποτε. Εγώ αυτό το οποίο λέω είναι το εξής. Ο λόγος που ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο ή με τα αρμόδια σώματα είναι για να συζητήσουμε αυτό. Αυτά τα δύο σχολεία και το προσκοπείο ήταν τουρκικά και εγκαταλείφθηκαν το 1963, κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις. Είναι το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Β’ Δημοτικό Αγίου Λαζάρου και το προσκοπείο. Αυτή η περιοχή είναι στο κέντρο της Λάρνακας. Έχει μεγάλη αξία, διότι εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό παιδιών και είναι σε περιοχή που εργάζεται πολύς κόσμος. Σκοπός μου ήταν να συμφωνήσω σε απαλλοτρίωση ή σε ενοικίαση. Αλλά όταν δεν σου απαντούν, δεν μπορείς να απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι του ψόφιου κοριού. Οι Άγγλοι έχουν μια παροιμία που λέει «αγνόησέ το και θα φύγει». Αυτός είναι ο τρόπος που χειρίζονται το ζήτημα.
Άρα αυτό σημαίνει ότι δεν θα «φύγει» ο Τύμβιος;
Σίγουρα δεν θα φύγει. Ποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «έφυγε»; Δεν μπορούμε να βγαίνουμε να ζητωκραυγάζουμε και να κάνουμε πανηγύρια όταν μας καλεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αποφάσεις που είναι υπέρ μας, και όταν είναι εναντίον μας να παίζουμε τον ψόφιο κοριό.